Преди 20 години: НАТО започна бомбардировките над Югославия

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 264 | Брой коментари 0
10:26 24.03.2019

Hа днешната дата, точно преди 20 години, НАТО започна кампания на въздушни удари срещу бивша Югославия. Алиансът предприе военната кампания без съгласието на ООН, за да спре конфликта между сръбските сили на Слободан Милошевич и албанските сепаратисти в Косово.

През февруари и март 1998 г. сръбските сили предприеха няколко смъртоносни офанзиви срещу албанските сепаратисти от Армията за освобождение на Косово (АОК), убивайки много цивилни. Страните от НАТО се опасяваха от разширяване на конфликта, който можеше да обхване Балканите само три години сред Дейтънското споразумение, което сложи край на войните в Босна и Хърватия.

През май САЩ изпратиха в Белград Ричард Холбрук, архитекта на Дейтънското споразумение. Паралелно с това НАТО ускори обсъждането на военните варианти. След провала на две серии преговори във Франция – през февруари и март 1999 г. в Рамбуйе и в Париж – американският пратеник направи още един опит за посредничество с Белград.

На 23 март той бе на крачка да напусне президентския дворец, след като напразно се опита за последен път да убеди Слободан Милошевич да приеме решение на кризата чрез преговори. На тръгване той попита югославския президент: „Нали разбирате какво ще стане след като си тръгна?“ „Да. Ще ни бомбардирате“, отговори Слободан Милошевич. 29 часа по-късно, на 24 март вечерта, първите крилати ракети на НАТО удариха Югославия.

По данни на алианса самолетите му са изпълнили 38 000 полета над тогавашна Югославия, 10 000 от които за бомбардировки. На прицел са основно военни и инфраструктурни обекти. В някои случаи обаче ракетите попадаха в граждански цели, като броят на убитите цивилни е между 500 и 2500 по различни оценки.

В крайна сметка на 10 юни 1999 година Слободан Милошевич изтегля сръбските сили от Косово./Интриги бг


 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени