Православната църква чества Преображение Господне

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 06.08.2019 | Прочитания 190 | Брой коментари 0
07:47 06.08.2019

На 6 август Православната църква чества Преображение Господне. На този празник се припомня важно евангелско събитие, потвърждаващо божествения произход на Господ Иисус Христос, когато той се явява в небесната слава пред трима от учениците Си - апостолите Петър, Йоан и Яков.

Христос се изкачил с тях на Тавор планина, която се намира край Галилея. Тук Той се отдалечил малко от тях и започнал да се моли. Учениците в това време заспали. Когато се пробудили, видели Иисус преобразен: лицето Му се изменило и светело като слънце; дрехите Му станали бели като сняг. С Него имало двама мъже, сияещи от слава - древните пророци Мойсей и Илия, които беседвали с Него за предстоящите Му страдания и за края Му в Йерусалим. Петър, поразен от това, което виждал, казал на Иисус: "Господи, добре е да останем тук. Да направим три сенника: за Тебе един, един за Мойсей и един за Илия!"

Като говорел, изведнъж светъл облак осенил всички и из облака се чул глас, който казвал: "Този е Моят Син възлюбен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!" Учениците от страх паднали ничком. Но Господ се допрял до тях и им казал: "Станете, не бойте се!" И като станали видели само Иисус Христос в обикновения Негов вид. Те слезли от планината. А Той им забранил да говорят за това, което видели, докато Син Човечески не възкръсне от мъртвите. Това събитие било предназначено да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания и да укрепи вярата им.

Празникът се пада през Богородичните пости и празничната трапеза трябва да е от риба и рибни продукти. Според народните вярвания, на този ден времето се обръща и бавно се придвижва към зимата./Монитор 

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени