Правителството избира инвеститор за АЕЦ "Белене", ако получи мандат

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 280 | Брой коментари 0
15:11 14.05.2018

До края на годината правителството трябва да стартира процедура, свързана с избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене”, в случай, че парламентът му даде мандат за целта, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на форума „Атомекспо 2018” в руския курорт Сочи

„Това ще стане с конкурс с ясни критерии и условия. Надяваме се да бъде потвърден инвеститорският интерес, който се заявява към момента и да се повяват нови инвеститори и до края на годината да имаме по-конкретна информация“, добави министърът.

Според нея България трябва да потърси възможност за реализирането на пазарен принцип и без държавна гаранция на АЕЦ „Белене”. Но за да стартира този процес ще бъде необходим мандат от парламента.

Енергийният министър посочи, че до броени дни в Народното събрание ще бъде внесен докладът с предложения как да бъде оползотворено оборудването за централата.

„Решението, което предлагаме е ясно“, каза тя и подчерта, че „всичко онова, което притежаваме като активи е изключително сериозно – това са близо 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци. Имаме оборудване, имаме лицензирана площадка, имаме нотифициран проект от ЕК още през 2007 г. Всичко това прави този проект възможно най-бързо да се реализира в сравнение с другите проекти в региона”.

Според нея единственият вариант НЕК, БЕХ и българската държава да си възстановят средствата, които са инвестирани до момента, е реализацията на проекта.

„Ако се върви към някой от другите варианти за реализиране на оборудването – да не е площадката на АЕЦ „Белене“, това означава, че трябва да се отпишат автоматично от активите на НЕК близо 1,3 млрд.лв., а това не е най-доброто икономическо решение. Затова ние сме се концентрирали в тази посока – максимално използване на всичко, което притежаваме, с цел защита на националния интерес и на енергийната ни сигурност”, каза министър Петкова.

Тя посочи, че ще уведоми руските ни партньори и потенциалните инвеститори, след като бъде взето решението на Народното събрание.

„След това ще бъдат проведени срещи с производителите на оборудването, с потенциални инвеститори. В рамките на една открита, конкурентна процедура ще изберем един стратегически инвеститор, или стратегически инвеститори”, каза Петкова.

„Аз мисля, че по-добрият вариант е да се опитаме да реализираме проекта в тези рамки, които правителството е задало още преди 2 г., когато излезе решението на арбитража и когато за всички нас беше важно, че трябва да се търси решение за оползотворяване на оборудването”, уточни министър Петкова.

„Колегите от „Росатом” са конструктори на проекта, производители на оборудването. Без съдействието и без тях няма как да вървим напред. Тук искам да отбележа, че едно прекрасно сътрудничество с колегите от „Росатом”. Мисля, че там няма да имаме никакъв проблем”, поясни тя.Министър Петкова заяви още, че няма как една АЕЦ да бъде изградена без да е налице държавно участие.

„НЕК притежава всички активи, всички разрешителни. Това, което смятаме, че е добре да се направи в случая, е държавата да участва чрез активите, които притежава. Те ще бъдат отделени в една проекта компания. Тя ще проведе процедурата за избор на инвеститор”, посочи министър на енергетиката./Вести бг

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени