Пожарната проведе мащабно учение

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 604 | Брой коментари 0
17:35 25.11.2019

На 22.11.2019 г. в с.Радибош, общ.Радомир се проведе пожаро-тактическо учение с участието на силите и средствата на основните съставни части на Единната спасителна система в област Перник, сектор „Специализирани оперативни дейности” при СДПБЗН и доброволното формирование към община Радомир при извършване на издирване и спасяване  на хора в трудно достъпна местност.

В оперативния център на РДПБЗН-Перник е получен сигнал от ЕЕНСП 112  за блокирана част от с. Радибош, община Радомир, област Перник в резултат на обилен снеговалеж и натрупани преспи по пътя към махала „Кацарска” е затруднен достъпа до къщите, като в една от тях има тежкоболен човек нуждаещ се от транспортиране за хемодиализа. 

Към мястото на произшествието се отправят дежурни екипи от РСПБЗН-Радомир и  РСПБЗН-Перник. По преценка на ръководителя на временния оперативен щаб (ВОЩ) са поискани допълнително сили и средства от РСПБЗН-Перник, РСПБЗН-Радомир и УПБЗН-Земен. Сформиран е оперативния щаб на РДПБЗН-Перник и е поискано съдействие от БЧК и ЦСМП,  както и от доброволното формирование (ДФ) на община Радомир.

Във връзка със създалата се обстановка на територията на община Радомир, кметът на общината със своя заповед въвежда в изпълнение общинския план за защита при бедствия, като обявява бедствено положение на територията на част от община Радомир – за територията на с. Радибош. Свиква щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия на община Радомир, през ОЦ при РДПБЗН-Перник.

След овладяване на бедствената ситуация, осигуряване на достъп и достигане до къщите, се получава допълнителна информация от съседи за  изчезнали риболовци в района на яз.”Пчелина”. Последно са забелязани да се отправят от махала „Кацарска” към язовира

За извършване на действия по издирване на изчезналите хора по суша и вода е необходимо съсредоточаване на допълнителни сили и средства. Потърсена е помощ от сектор СОД към СДПБЗН чрез НОЦ към ГДПБЗН-МВР и ОДМВР-Перник.

Целта на учението бе да се провери координацията и взаимодействието между длъжностните лица от оперативния щаб на РДПБЗН - Перник, сектор „Специализирани оперативни дейности” (СОД) при СДПБЗН, ОДМВР-Перник  и други структури на ЕСС при извършване на операции по издирване и спасяване. Да се повиши готовността за реагиране на служителите от РДПБЗН – Перник и сектор СОД към СДПБЗН при такъв вид произшествия възникнали на територията на област Перник.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени