mycomputer.BG

Повече от половината българи вече знаят за кого ще гласуват

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 263 | Брой коментари 0
08:41 24.10.2019

С приближаването на местните избори желанието за участие във вота се увеличава. Над половината от тези, които имат намерение да гласуват вече твърдо за избрали за кого ще дадат своя вот. За българите най-важно е новият главен прокурор да не е корумпиран и да е честен. 

Това са част от основните изводи от проведеното от агенция "Тренд" социологическо проучване. То е направено по поръчка на вестник "24 часа" в периода 1 – 10 октомври по метода на прако полустандартизирано интервю "лице в лице". Участвали са 1000 български граждани на възраст над 18 години и е представително за пълнолетната част от населението на страната. Рамката на статистическата грешка е ± 3.1%.

Оптимизмът продължава да преобладава в по-голямата част от българските граждани (50%), докато песимистите остават с по-малък дял (39%). Традиционно най-младите остават най-оптимистично настроени, докато при най-възрастните песимистичните нагласи доминират.

В навечерието на местните избори, 42% от всички български граждани декларират, че със сигурност ще гласуват, докато малко под една четвърт (24%) заявяват, че по-скоро ще упражнят правото си на глас. Предизборната кампания дава своя резултат, като сравнението между същия въпрос през септември и този през октомври регистрира малко по-силна мобилизация. В разбивката по партийни симпатии, ясно личи силната мобилизация на привържениците на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Над половината (55%) от тези, които със сигурност ще гласуват или по-скоро ще гласуват, твърдо са решили коя партия / коалиция ще подкрепят, докато малко над една четвърт (26%) все още не са решили. Тук отново се наблюдава същата зависимост в сравнението между проучването на "Тренд" през септември и това през октомври. От агенцията регистрират увеличение на решилите през октомври и спад в колебаещите се.

Ден преди избора за нов главен прокурор от социологическата агенция са тествали основните институции в сектора. С най-висока положителна оценка за работата си се ползва министерството на вътрешните работи, като МВР е единствената от тестваните институции, където положителната оценка надвишава, макар и минимално, отрицателната. Съдът е институцията с най-голямо натрупване на отрицателни оценки, а за работата на Висшия съдебен съвет най-голям дял нямат мнение.

Над три четвърти (76%) са тези, които са чули/ разбрали, че в края на този месец ще бъде избран нов главен прокурор, докато 18% не са.На въпрос за качествата, които е важно да притежава новият главен прокурор, силно доминират моралните – да не е корумпиран, неподкупен (20 процентни пункта), да е честен и коректен (19 процентни пункта), да е независим и да не се поддава на влияния (9 процентни пункта), докато управленските способности и опита отстъпват само с 9 процентни пункта. Най-голям дял от запитаните обаче не могат да преценят, което говори по-скоро за дистанция от темата, отбелязват от "Тренд"./ inews.bg/

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени