Поставиха пред НДК лъва от някогашния войнишки мемориал

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 302 | Брой коментари 0
16:49 02.11.2017

На мястото на демонтирания паметник "1300 години България" при Националния дворец на културата (НДК) днес беше поставен лъвът от разрушения някогашен мемориал на загиналите от Първи софийски и Шести търновски пехотен полк, предаде bTV. Мемориалът е разрушен в края на 70-те години за създаването на НДК на мястото. На него бяха записани имената на загиналите. Сега се възстановява лъвът.

Статуята е разположена на постамент, на мястото където беше паметникът "1300 години България". Платформата с бронзовия лъв тръгна от леярната в столичния квартал "Требич”. Под лявата лапа на лъва има щит с изображение на картата на Санстефанска България. Пред него е имало и венец, който не е запазен след унищожаването на мемориала.

Паметникът е на 80 г. и е в много добро състояние, обясни Марин Марков, собственик на леярната и скулптор. Видът на мястото с лъва ще е временен, докато не се изясни каква ще бъде концепцията  - очаква се да бъдат възстановени и плочите на мемориала, за да бъде съживен целият монумент.

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени