Помогни сега на жени и деца, пострадали от насилие!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 116 | Брой коментари 0
08:55 17.04.2020

Домашното насилие се проявява във всички нива на обществото и във всички общества по целия свят. Особено сега в условия на извънредно положение социално-икономическият натиск и страховете нараснаха, и ние сме свидетели на глобално увеличаване на домашното насилие. Семействата са затворени вкъщи, принудени да прекарват 24 часа заедно. Деца и родители са изолирани от света. Това увеличава конфликтите и агресията, а потърпевшите са принудени да живеят в капана на домашното насилие.

Затворени вкъщи по цял ден с кратки разходки до магазина или аптеката. Нулев социален живот. Непрекъсната тревожност за здравето и финансите. Хаос, мрак и несигурност. И един извършител на насилие, който все повече чувства липсата на контрол. Физическото, сексуалното и психическото насилие зачестяват. Така изглежда ежедневието на много български семейства в момента, влезли в капана на домашното насилие. Така, наред със здравните рискове и последиците от самото заболяване, причинено от COVID-19, се повиши и рискът от домашно насилие и други форми на насилие.

В момента всички ние изпитваме страх и липса на контрол над живота си и е въпрос на време агресорите, които не могат да се справят със своите чувства и усещания, да насочат всичките си негативни преживявания към удобна жертва - партньор, деца и по-възрастни хора.

Страшното е, че сега те нямат друга възможност освен да бъдат затворени в своя дом, превърнал се в затвор. Не могат дори да си поемат малко въздух, като отидат на работа, на училище или се срещнат с близки и приятели, на които да споделят част от болката и преживяванията си. А самите извършители на насилие имат пълната свобода, използвайки мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19, да упражняват власт и контрол върху своя партньор. Това значително намалява шансовете на пострадалите от насилие да се спасят, тъй като са затворени вкъщи с човек, който контролира изцяло живота и комуникацията им с външния свят. Така за тях достъпът до услуги, помощ и психо-социална подкрепа е силно ограничен, а какво ще стане ако се наложи пълна забрана за излизане навън?

Нуждаещите се от помощ и подкрепа практически ще се окажат заключени за неопределено време с хора, които системно упражняват насилие върху тях,изолирани от другите хора и от ресурсите, които могат да им помогнат да се справят.

В условията на извънредно положение екипът на Фондация “П.У.Л.С.“ продължава да оказва подкрепа на нуждаещите се и да консултира хора, пострадали от насилие посредством мобилно консултиране или чрез Messenger и Viber, според възможностите на потърпевшите, както и да предоставя 24- часова закрила на нуждаещите се в двата кризисни центъра към организацията.

В момента кризисните центрове имат наложен строг режим на прием, а капацитетът е пълен. Фондация „П.У.Л.С.“ предоставя закрила и подслон на над 20 жени и деца, пострадали от насилие и консултира над 100 човека ежеседмично. Нуждите от подкрепа на пострадалите в и извън кризисните центрове се увеличават.

Държавната подкрепа продължава да бъде крайно недостатъчна, а ресурсите за помощ намаляват. За хранене на ден на човек в кризисен център държавата отделя 1,67 лв..

Реалните седмични разходи за двата кризисни центъра към Фондация “П.У.Л.С.“ са около 1000 лв. - това включва храна, осигуряване на специални храни за бебета и малки деца, лекарства, санитарни консумативи, почистващи продукти, предпазни средства и др.

Фондация „П.У.Л.С.” е организация, която вече 21 предоставя директна помощ и подкрепа на хора, пострадали от насилие. През целия период от началото до днешна дата психолози, социални работници, адвокати, педагози и доброволци работят в посока превенция и рехабилитация на хора, пострадали от насилие и трафик. Основната цел на услугите, които предлага Фондация “П.У.Л.С.“ за лица и деца в риск, пострадали от насилие или жертви на трафик,  е да намали насилието в семейството и обществото, както и да разработва и надгражда програми от грижи за различни рискови групи.

Как да помогнете финансово може да разберете на platformata.bg

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени