mycomputer.BG

Ползите от кафявата захар

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 23.08.2013 | Прочитания 811 | Брой коментари 0
11:11 23.08.2013

Напоследък широко разпространено е твърдението, че колкото повече се отдалечаваме от белия цвят на продуктите, толкова повече се приближаваме към природата и пълноценното хранене.

Безспорен факт е, че през последните години на пазара на захар в България постоянно се увеличава делът на продаваната кафява захар.

Защо всъщност потребителят я предпочита пред бялата? Обикновената захар е рафинирана чрез технология, чиято цел е максимално доближаване до чиста захароза. Рафинираната бяла захар съдържа над 99% захароза, докато в кафявата са изчислени 92% захароза.

Обработването се извършва чрез отстраняване на всички съставки на растението, докато не остане само захар. Чрез нагряване, както и чрез механични и химически процеси, се премахват витамините, минералите, белтъчините, мазнините, ензимите, т.е. всички хранителни вещества. В процеса на рафиниране на бялата захар участват и процеси като кипене, избелване, обработка с фосфорна и мравчена киселини, серен диоксид, варно мляко, дървени въглища и калциев карбонат.

Какви са ползите от кафявата захар?

При рафинирането се унищожават или се отстраняват хранителни вещества и елементи. В бялата рафинирана захар например напълно липсва калият, магнезият, калцият, желязото, манганът, фосфатите и сулфатите. Разпадат се и витамините А, В и С.

За сравнение кафявата захар се рафинира по много по-мек начин, което запазва минералите, оцветяването, ароматите (лек карамелен нюанс) и вкуса. Истинската кафява захар се произвежда от първата кристализация на тръстиковия сок и има по-малки кристали. По време на обработката на кафявата захар не се ползват агресивни химически агенти, оцветители или добавки от всякакъв род, твърдят от потребителската асоциация „Активни потребители”.

Какви са ползите от кафявата захар?

И така, освен, че е с около 7-10% по-нискокалорична, в кафявата захар, за разлика от бялата рафинирана, се съдържат следните ценни за организма и усвояването на захари, минерали (за 100 г продукт):

Фосфор - 3.9 мг

Калций - 85.0 мг

Магнезий - 23 мг

Калий - 100 мг

Желязо - 1.3 мг

Натрий - 97 мг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени