mycomputer.BG

Полицейските управления в Радомир и Трън навършват 140 години

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 116 | Брой коментари 0
09:47 03.07.2020

През 1880 г. в Радомирска и Трънска околии са създадени първите две околийски полицейски управления в региона на днешната Пернишка област. Административното ръководство на Радомирско полицейско управление се осъществява от Окръжно управление на МВР- Кюстендил, а след 1934 г. - от Окръжно управление на МВР - София, напомнят от Държавен архив Перник-

Сградата на Управлението е построена през 1883 г. Дейността на околийските управления в Радомир и Трън се простира в границите на околията, която включва население до 50 000 жители. Те са орган на изпълнителната власт с основни функции по административно изпълнение на нормативното законодателство, опазване на обществения ред и спокойствие, контрол по спазване на хигиената и чистотата в обществените заведения, подпомагане на данъчните, финансови и здравни органи при изпълнение на функциите им. За осигуряване на по-ефективен контрол околийските управления откриват полицейски участъци и подучастъци, чиито брой е различен през годините.

След 1937 г. при Околийското полицейско управление- Радомир такива са разкрити в селата Земен, Долна Диканя, Извор, Батановци и Сирищник. В същото време Околийско полицейско управление- Трън действа на територията на града и на общините от Трънска и от Брезнишка (до 1925 г.) околия. По-късно част от общините отпадат или се обединяват и през периода 1942-1944 г. в обхвата на Управлението фигурират Трън, Главановци, Филиповци, Стрезимировци, Лева река, Вукан и Клисура, Звонци, Църна трава и Дарковци (дн. в Република Сърбия).

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени