Подкрепете трънския красавец за Европейско дърво на годината 2019

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 430 | Брой коментари 0
08:49 03.02.2019

 Представяме ви интервю с Людмила Гюрова, чийто съпруг, Пенко Янков, е номинирал цера в с. Рани луг, Трънско, за конкурса Европейско дърво на годината 2019. Сега съпружеската двойка работи активно за популяризиране на конкурса и осигуряване на избирателна подкрепа за българското дърво. С г-жа Гюрова разговаря Буни Камик.

Г-жо Гюрова, на 23.01.2019 г. стана ясно, че тристагодишният цер от с Рани луг е победител в националното гласуване за конкурса Европейско дърво на годината. Той ще представлява България в предстоящия общоевропейски конкурс. Разкажете малко повече за регламента му.

На Европейския конкурс всеки трябва да избере две дървета и да гласува и за двете. Печелившата стратегия е да гласуваме за българското дърво и за някое от тези, които до момента са набрали най-малко гласове, или за дървета от страни с по-малко от нашето население. Другите претенденти са от държавите: Русия, Литва, Белгия, Хърватия, Чехия, Франция, Унгария, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Испания и Великобритания. През 2014 г. Старият бряст в Сливен беше на първо място в Европейския конкурс с 77 526 гласа, което показва, че България веднъж е успяла да се мобилизира и имаме потенциал да го направим отново.

Като човек с трънски корени със сигурност сте горда, че българите избраха творение на трънската природа за символ на природно красива България. Разкажете повече за цера. Знаете ли легенди за него?

Смята се, че дюлгерите не случайно са построили черквата „Свети Николай“ до дъба. Мястото е високоенергийно и лечебно. Преди да напредне медицината местните баячки са лекували населението под дъба. Там са провеждали ритуала „отгрибане на сугреби“, който се прави при наличие на обриви, които са се появили поради алергична реакция или уртикария. Ритуалът представлява следното: постила се слама и върху нея застава болният, а баячката имитира как ровят кучето и котката и изрича лечебни заклинания като след това обривът като по чудо изчезва.

Дъбът е свързан и с легендите за гяволетините, които са митични закачливи същества, но не навреждат прекалено много, тъй като са по-добрички от караконджулите и вампирите. Гяволетините се явяват в образ на яре, кон или жена, най-често гола. Покрай дъба има коларски път и се смята, че каруците се обръщали там безпричинно именно поради съществуването на гяволетините. По Еньовден, в потайна доба, местните гяволетини се събличали голи и тръгвали из чуждите жита, овесени и ечемичени ниви, както и из високопланинските ниви, засадени с просо, търкаляли се из тях, откъсвали набъбналите класове и ги отнасяли, като ги хвърляли в своята нива. Докато крадяли чуждия берекет и обричали нивата на съседа на безплодие, нареждали страшни заклинания.

Край селото има Гяволски ровини или казано иначе – дяволски дупки. И сега ги има, но селото посадило над тях борова гора. Преди, като минавали хората край тия ровини, дяволите /гяволетините/ така ги зашеметявали, че селяните се озовавали точно на ръба на скалата и заспивали. Като се събудели, виждали че са наполовина върху земята, наполовина висят във въздуха и – аха да се търкулнат в дълбокия ров.

Силна ли е конкуренцията от другите европейски държави?

Да, силна е, тъй като Русия, Великобритания, Испания, Франция.. са големи държави, с многобройно население и освен това се подкрепят по съседски за вота за второто дърво. Ето защо аз предлагам да привлечем за гласуването нашите съседи от Сърбия и Македония, а защо не и от други страни, които така или иначе не са представени на конкурса.

Победа на ранолужкия цер би заинтригувала европейците и за държавата, и за туристичаската дестинация Българя – ценна национална реклама. Как може всеки от нас да допринесе за приза?

Всеки може да допринесе като не просто гласува лично, а разпространи идеята сред широк кръг приятели, съседи, колеги, роднини и като ги помоли да гласуват и те, а в някои случаи и като им разясни как точно се гласува, тъй като по-възрастните хора се затрудняват понякога./Offnews

perfumeshop.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени