Подготвят нов рамков договор без участието на лекарите

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 15.03.2016 | Прочитания 546 | Брой коментари 0
07:52 15.03.2016

 

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) изготви проект за нов рамков договор, който предвижда по-малко средства за профилактични прегледи, както и по-малко пари за майчино и детско здравеопазване.

Идеята е новият документ да се приеме без участието и съгласието на Лекарския съюз. С изключение на намалените цени, договорът е почти идентичен с този, който в края на миналия месец лекарите не подписаха, защото отказаха да подкрепят политиките на ресорния министър Петър Москов.

След така взетото решение за нов договор от лекарското съсловие няма как да вземат участие в приемането му.

Новият рамков договор дава правото на здравната каса и здравното министерство еднолично да намаляват цените на клиничните пътеки при недостиг на средства. Освен това тойпредвижда 127 млн. лв. за извънболнична помощ, а исканите от лекарите средства за целта бяха над 131 млн. лв. С над 1 млн. лв. по-малко от исканите са средствата, предвидени за детско здравеопазване, а парите за майчино здравеопазване са намалени с 800 000 лв.

Орязани са и средствата за профилактични прегледи с почти 2 млн. лв. спрямо тези, които лекарите поискаха. Независимо от това представителят на пациентите в надзора д-рСтанимир Хасърджиев твърди, че броят на направленията е увеличен с 640 000.

С новия рамков договор лекарското съсловие няма да има пряка възможност да влияенито на текстовете и правилата, които ще влязат в сила, нито на парите, които касата ще плаща за различните здравни услуги.

Договорът вече е качен на сайта на здравната каса за обществено обсъждане и ако няма възражения в 14-дневен срок, ще бъде приет.

 
mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени