По нов начин ще се определя нуждите от асистент на хората с увреждания

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 334 | Брой коментари 0
08:46 26.02.2019

Точкова система ще определя колко часа личен асистент ще могат да ползват. Специализиран отдел на Агенцията за социално подпомагане ще отговаря за оценката. Ще се събира информация за човека с увреждания, при нужда ще го посещават в дома му. С оценката ще се определя нуждата от месечна финансова подкрепа, от помощни средства, от приспособяване на жилището, от личен асистент.

Часовете личен асистент ще зависят от това колко точки е събрал човека. Точките ще се дават срещу отговорите на поредица въпроси. Например: Може ли да използва ръцете си; да се ориентира в пространство; да пазарува за себе си. За децата и възрастните точковата система е различна.

Дъщерята на Валентина е с множество увреждания. Ако семейството реши да ползва личен асистент по новия закон, момичето задължително ще премине през новата оценка. Социален работник ще реши колко точки да ѝ даде спрямо това дали може да ползва ръцете, краката си. "Тя използва краката си – да, но тя не може да осъзнае, че отивайки например до терасата, може да прескочи бордюра и да падне", обясни пред камерата на БТВ майка ѝ Валентина Христова.

С точки ще се оценяват и проблеми, свързани с това доколко човекът може да се къпе, да се храни и пие от чаша, да за пазарува за ежедневието си. На оценка ще подлежи и ориентацията му – например за време – кога е ден, нощ, както и способността му да помни – в рамките на деня и минали събития. От събраните точки ще зависи колко часа личен асистент ще може да ползва.

"Очакваме да бъде предоставена адекватна подкрепа за хората с увреждания, изцяло съобразена с индивидуалните им потребности", каза Любомира Аршинкова от Министерството на труда и социална политика.

Валентина е опитала сама да изчисли колко точки би събрала дъщеря ѝ. Сметките показват – 140, което позволява до 84 часа асистент на месец. "Дъщеря ми при все факта, че може да си ползва дланите и краката, има нужда от възрастен човек до нея 24 часа в денонощието, дори когато спи", допълни Валентина.

Новата оценка ще влезе в сила от април. Хората, които сега ползват подкрепа, не е нужно да минават през нея. Оценката е задължителна, ако ТЕЛК решението изтича и ако човек иска асистент по новия закон./Новини бг

perfumeshop.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени