По-малко емигрираме, повече умираме

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 456 | Брой коментари 0
14:55 02.11.2017

Българите сме намаляли с 1.85 милиона души от 1985-та до 2016-та година, според данни на Националния статистически институт.

Какви са причините да изчезваме?

Емиграцията навън и отрицателният естествен прираст (т.е. повече умираме, отколкото раждаме).

Според новия анализ на Институт "Отворено общество", изготвен по данни на НСИ, Евростат, ООН и статистика от преброяванията на населението в България и приемащите страни, най-много хора са емигрирали от България в чужбина в края на 80-те и през 90-те години.

Но след 2000-та година, тенденцията се променя. Много по-голяма част от изчезването на нацията се дължи не толкова на емиграция, колкото на отрицателния естествен прираст.

Статистиците дори посочват, че през последните 4 години близо 35 хиляди българи са се завърнали у нас от чужбина.

Анализът посочва, че влизането ни в ЕС също не е оказало ключово влияние за емиграцията - по-скоро българите навън са легализирали престоя си, отколкото милиони други да са хукнали да бягат в ЕС.

И въпреки факта, че темпът на емиграцията намалява през последното десетилетие, ние продължаваме да сме нацията с най-страшна демографска ситуация.

Нацията, която умира. Ние изчезваме не защото напускаме родината. Ако някога това е било причината, днес изчезваме буквално. Физически. Умираме. А не раждаме.

И, докато анализаторите оптимистично се опитват да ни кажат, че скоро има вероятност дори да имаме повече върнали се в България, отколкото напускащи я - фактите са едни.

Скоро България може наистина да я няма на картата. Генетичната./ коментар в Лентата

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени