mycomputer.BG

По 50 лева за всеки пенсионер помощ в коронакризата

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 850 | Брой коментари 0
12:11 27.07.2020

В продължение на три месеца държавата отпуска по 50 лева за всички пенсионери. Целта е да им се помогне в кризата заради коронавируса.

Увеличат се и помощите за безработица от 8 на 12 лева.

Отделно ще се увеличат делегираните бюджети на училищата, за домове за възрастни хора.

Отпускат се и допълнителни средства за културата.

Отделно ще бъде намалено ДДС на 9% за туроператорите, съобщи още премиерът Бойко Борисов.

Ставката ще падне и за виното и бирата на 9%, също по настояване на туризма.

Новите социално икономически мерки, които са за близо 2 милиарда лева, ще се осигурят от бюджета, към момента не се налага да се тегли заем, а ползваме мазнинките, които имаше в резерва, коментира Борисов.

За съжаление пандемията нараства, държавите затягат все повече мерките, призна той.

Извънредната епидемиологична обстановка и у нас се удължава с един месец.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов допълни,че по молба на туристическия бранш в България ще могат да влизат хора от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Македония с отрицателен PCR тест.

ЕС отчете 8,6% миналата седмица спад на БВП на Европа като цяло, има държави и сектори, които са с минус 20%. Въпросът е да минимизираме тези щети, които следват във всички сектори, призна премиерът и допълни, че България към момента е втора по най-нисък дефицит.

Аз съжалявам, че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще навлезе света и Европа, когато дойдат и другите грипове. Съжалявам, че няма отговорни хора, които да кажат - политиката си е политика, но какво прави с другите неща. Има и зелена сделка и доста документи по върховенството на закона, които трябва да се приемат и те са свързани с новата финансова рамка на ЕС, обясни Борисов.

По отношение на протестите, които продължават вече 19-ти ден, той отсече, че те показват, че има демокрация.

А по отношение на върховенството на закона, има ВВС и ние не се изказваме по съдебната системата. Хората чакат да се се върши работа, да се помогне на летния туризъм, после на зимния, каза министър-председателят.

Според него финансистите и икономистите вещаят най-тежката рецесия.

Тя е факт и вече се усеща, единственият шанс е с компромиси, но и с единение на нацията да минем през нея. Най-лесно ще е на този, който е извън правителството в следващите месеци, защото може да критикува всичко и за всичко ще е по-лошо. Както животът е показал, след три месеца започваме да мислим по друг начин, трябва ли да си го причиним, коментира Борисов./Днес бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени