Coca Cola

Пластмасата убива близо 1 млн. души всяка година

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 222 | Брой коментари 0
07:50 15.02.2020

Водещият защитник на околната среда сър Дейвид Атънбъро заяви, че пластмасата, както и неправилното й изхвърляне, отнема живота на близо 1 млн. души всяка година. Той се позовава на доклад на организациите “Тиърфънд”, “Флора и фауна интернешънъл” и “УейстЕйд”, който очертава едно от първите широкообхватни проучвания на влиянието на пластмасата върху човешкия живот и природата.

Проучването сочи, че между 400 000 и 1 000 000 души от най-бедните кътчета на планетата умират ежегодно вследствие на болести и инциденти, свързани с неправилното изхвърляне и съхранение на пластмаса, допълва bTV. Боклукът на едва един от четирима души се събира и изхвърля по правилата. Остатъкът попада в околната среда, където не само унищожава природата и био разнообразието, но води и до лоша хигиена, наводнения, огнища на холера и много други. 

Единственият начин пластмасата да бъде унищожена в повечето държави по света е като се изгори. Това обаче замърсява въздуха, който дишаме, с микропластмаса - парченца пластмаса с размери не повече от 5 мм в диаметър. Все повече проучвания показват, че тя се натрупва в човешкия организъм с течение на времето и може да окаже отрицателни последици върху здравето ни.

„Замърсяването с пластмаса е катастрофа, която е пренебрегвана твърде дълго. Време е да вземем мерки спрямо тези, които използват пластмаса в държави, в които тя не може да се преработва, както и да подкрепим общества и правителства в тази ужасна криза”, коментира Атънбъро. 

Проучването призовава големите компании като “Кока Кола”, “Пепси”, “Нестле” и “Униливър” да намалят използването на пластмасови опаковки за еднократна употреба в държавите, в които те не могат да бъдат рециклирани./Обекти бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени