mycomputer.BG

Пламен Алексиев: Какво постигнахме в областта на културата за два управленски мандата

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 305 | Брой коментари 0
17:07 29.10.2019

Безспорно, най-голямото ни постижение в областта на културата, е превръщането на празника на бозата, символът на нашия град, в ежегодна традиция. Тази година беше проведено четвъртото издание на празника, позабравен от местните жители, преди ние да поемем управлението на общината. От 2016г. община Радомир организира Празник на бозата. Град Радомир е известен с бозаджийския занаят още от втората половина на XIX в. Пренесли го албанци, които по това време се заселили в града. Пръв от нашия край усвоил занаята Димитър Петров Калгарийски от с. Чуковец. Това станало около 1880г. От това време е и първата бозаджийска работилница в град Радомир. Ремонтирахме и дооформихме единствения в света паметник на бозаджията.

Друго наше постижение е, че през 2018 г. направихме историческа възстановка на влизането на княз Александър Батенберг в нашия град. През годините сме се стремели да обогатяваме непрекъснато културния си календар и да включваме все повече събития от различен характер в него. Искаме да доставим удоволствие на хората в нашата община, защото знаем, че сме град с богати традиции в областта на историята и културата.

Организираме състезание за малчугани за най-здраво великденско яйце. По традиция правим уникално посрещане на Гергьовден, съпроводено с панаир на занаятите. На тържествата на Димитровден, празник на нашия град, всички имахме възможност да се насладим днес. Държал съм и винаги ще държа да отбелязваме по най-достойния начин българските национални празници – 3 март, 6 септември, 22 септември и др.

Едно от големите ни постижения е обновяването на килийното училище и манастирът “Света Троица” в с. Радибош. В килийното училище обновихме експозиционната част, представяща историческото, църковното развитие и учебното дело в района, както и подовите настилки, а манастирът на практика е изцяло нов. Увеличаваме непрекъснато и бюджета на общината за музейни дейности.

Друго важно постижение е поставянето в града на барелеф на Никола Корчев, знаменосец и спасител на Самарското знаме. На сградата на общината поставихме и паметна плоча по случай 150-годишния юбилей на просветното дело в Радомир. Тя е разположена на стената на вечния огън, за да символизира непресъхващата жажда за знания. Тази година беше сложен барелеф на изтъкнатия местен спортен деятел Христо Радованов на стадиона в града.

Както вече съобщихме, имаме намерение да поставим паметник на Гаврил Радомир, който историческите архиви свързват с нашия град.

Както може би мнозина знаят, сурвакарските ни групи са от най-силните в страната и печелят редица награди от национални и международни конкурси. Фестивалът “Тайнството на Сурва”, съпроводен с изложба на зимни ястия, събира участници от много селища в България.

Ремонтирахме фасадата на Общинския исторически музей, а също и покрива на етнографския комплекс “Стойова къща”. Интересът на посетителите към нашите музеи расте непрекъснато и това е видно от нарастващия брой посещения в тях през последните години.

Полагаме усилия за съхраняване на намерените паметници на културата и археологическите разкопки, като от особено значение са Античен и ранно византийски комплекс /тракийско светилище с работилници и ранно християнски култов център/ на 2 км. северно от град Радомир, мах. „Арбанас", Тракийско светилище м. Градище на 1 км. южно от с. Байкалско, Късноантична средновековна крепост с. Чуковец /на средновековен път Сердика - Пауталия/, Праисторическо селище, при югозападните покрайнини на гр. Радомир, м. „Вахово" на 0.2 км. от ж.п. гара и много други.

С обновяването на множество църкви и манастири в региона се надяваме нашата община да се превърне в дестинация за поклоннически туризъм за български и чуждестранни гости.

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени