Петков иска фонд "Стамболов" за връщане на талантливите българи от чужбина

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 310 | Брой коментари 0
11:16 25.11.2021

България разполага с огромен ресурс, но той не се използва. Става дума за сънародниците ни зад граница. Това заяви Кирил Петков на първата среща от преговорите за кабинет. Темата е икономика.

"Трябва да се създаде регистър, в който българите в чужбина да се регистрират и да знаем кой в каква сфера е, само тези, които искат, разбира се. Когато някой чужд инвеститор дойде в България, ние ще може да му кажем, че имаме толкова хора в чужбина в тази област", коментира Петков.

Той припомни и какво е заложил Стамболов в първите бюджети на страната.

"Стамболов е заложил 160 млн. лв. за помощ на талантливи българи и 160 млн. лв. за връщане на българите от чужбина. Трябва да върнем това".

България да стане финансов хъб в региона чрез откриване на финансови центрове за привличане на мултинационални компании. Това е едно от водещите предложения на коалиция "Продължаваме промяната" в сектор "Икономика", стана ясно от изказване на лидера ѝ Кирил Петков, който участва в първия ден от коалиционните преговори за правителство в секторния дебат "Икономика".

Петков изрази видим ентусиазъм от единомислието за целите на икономическата политика на представителите на всички поканени политически сили – БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ".

Повечето от изказванията бяха за целите и желаните резултати от икономическата политика, като по тях на практика нямаше спор. Участниците изброиха и някои конкретни идеи за промени, които обаче все още не са изяснени в детайли. Накрая на дебата се проведе гласуване за мерките, по които има единодушие, за тези, които трябва да се прецизират, и за онези, които трябва да се прехвърлят към другите секторни дебати.

Единодушие има например по предложението на Кирил Петков Министерството на икономиката да стане Министерство на икономиката и иновациите.

От обясненията на представителите на ПП се разбра, че към преименуваното министерство може да се прехвърли т. нар. Фонд на фондовете, който в момента е към Министерството на финансите. Структурата управлява т. нар. финансови инструменти за подкрепа на икономиката, които ще получат свеж ресурс през Плана за възстановяване и устойчивост.

Друга идея на ПП е да направи общи продукти на Българската банка за развитие и Българската агенция по експортно застраховане в подкрепа на малките и средните предприятия. Целта е също да се увеличи ресурсът за държавни гаранции, предоставяни на експортните предприятия от БАЕЗ. В това отношение обаче

Румен Гечев от БСП настоя за изработването на критерии за отпускането на кредитите от ББР дори на малки фирми, за да има наистина равнопоставен достъп.

Кирил Петков предложи още търговските вериги да бъдат стимулирани да съдействат за износ на български стоки на международните пазари.

По-дългосрочна идея на "Продължаваме промяната" е да обедини съществуващо летище с безмитна зона и карго оператор.

Петков посочи, че коалицията му е твърдо решена да прекрати лобизма, особено в своите редици. "Ако видим някой да прави лобистки схеми, започваме от вас", е заявил Петков на съпартийците си.

Постигнато бе единодушие за създаването на обществен съвет към икономическата комисия в парламента.

Във връзка с предложение за премахване на всички ограничителни мерки по отношение на бизнеса във връзка с пандемията от Covid-19, Кирил Петков лично се ангажира да намери решение на проблема за хората, които се колебаят дали да се ваксинират, тъй като имат придружаващи заболявания. Ще бъде създадена специална медицинска работна група, защото досега "никой не е успял да каже, ако имаш съпътстващо заболяване, дали трябва да се ваксинираш". В крайна сметка, след намесата на Румен Гечев от БСП, идеята за пълно отпадане на противоепидемичните мерки по отношение на бизнеса бе възприета като крайна и бе оставена за доработване.

Спор възникна и около въпроса кои държавни фирми да могат да се приватизират частично, но нищо конкретно не бе договорено заради разминаванията по въпроса между БСП, ДБ и ИТН. Ако влезем с едно добро управление във "ВМЗ Сопот" например, не е нужно да се приватизира, посочи Кирил Петков. Той предложи да се запише ангажимент единствено да се проучи необходимостта от приватизация./Лупа бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени