Пет години от земетресението в Перник! Пет години от нощта, в която природата ни напомни колко сме малки пред нея!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 6118 | Брой коментари 0
08:13 22.05.2017

Около  3.00 часа през нощта на 22 май 2012 година  България беше разтърсена от силно земетресение .Според Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН земетресението е било с магнитуд около 5,9 по скалата на Рихтер, с епицентър на 10 километра в посока запад - югозапад от Перник, между Перник и Радомир. Това са официалните данни от преди пет години.

И днес – пет години след онази кошмарна нощ няма перничанин, който да не я помни. Да не помни ужаса в очите на хората и болката пред разбития им живот. Дни наред перничани стояха на безопасно място в колите си, излизаха пред блоковете и на улицата при  всеки вторичен трус.  А по-слабите вторични земетресения продължиха с месеци. Единствената добра новина в онези дни беше, че нямаше човешки жертви. А равносметката е – хиляди къщи с хиляди къщи с пропаднали покриви, счупени прозорци, напукани стени. Единият от котлите на ТЕЦ "Република" в Перник се срути наполовина.  Стената на язовир "Студена" издържа въпреки силното земетресение. В дните на трагедията май нямаше голям политик, който да пропусна Перник. Всички идваха и обещаваха помощ. И до ден днешен има хора, които не са получили онова, което им е било нужно за да възстановят щетите. Още има държавни и обществени сгради, които носят белезите на разрушенията от онази нощ. Животът в Перник се върна в обичайния си ритъм. Но спомените остават. Страхът остава. И разбирането, че природата е много по-силна от нас.

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени