Пернишкото село Кладница събира 530 участници във „Витошки напеви"

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 03.07.2018 | Прочитания 248 | Брой коментари 0
16:37 03.07.2018

530 участници от страната и чужбина ще вземат участие в  ХІ –то издание на  Регионалния  фолклорен събор „Витошки напеви" в село Кладница, сподели кметът на населеното място Васил Мирчев и покани всички, които желаят да се насладят на българска народна музика и танци. Съборът ще продължи с 12 часова програма на 7 юли пред местното читалище. Той вече има  своята история. Време,  през което се радва на изяви и е създавал традиции.

  Главната цел на проявата е поддържането на танцовото, музикалното, певческото и словесното изкуство за традиционен фолклор в селищата около планината Витоша и по поречието на реките" Струма" и „Места".  В програмата участват индивидуални изпълнители и групи за традиционен фолклор във всички възрасти. Всички изпълнители получават грамоти за участие, а най-добре представилите се ще получат дипломи, купи, плакети и медали.

Съборът има конкурсен характер, а  жури от специалисти с председател доц. д-р Наталия Рашкова  от Институт за  етнология и фолклористика с етнографски музей при  Българска академия на науките /ИЕФЕМ при БАН/ и  членове Цветанка  Атанасова – етнолог и Милчо  Георгиев – етнохоролог, ще  оценяват изпълненията.

В  Регионалния събор ще се включат участници от 4 области – Благоевград, Кюстендил, София  и Перник, 15 общини – Невестино, Брезник, Радомир, Дупница, Столична, Елин Пелин, Сапарева баня, Сандански, Кюстендил, Благоевград, Невестино, Самоков, Земен,   Костинброд, Перник, представители на  народни  читалища, музикални училища, клубове -общо 41 формации, много дуети, квартети и 63 индивидуални изпълнители. За първи път  ще се включи и Фолклорен ансамбъл за народни песни и танци от град Скопие, Република Македония.

Съборът по традиция  се организира от НЧ "Пробуда - 1937 г.", кметство село Кладница и с подкрепата на Община Перник.

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени