Пернишко село възстанови Паисиевите тържества

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 399 | Брой коментари 0
18:06 31.07.2013

Пернишко село възстанови Паисиевите тържества. Сгушеното в планината Голо бърдо село Кралев дол е сред населените места в България, които претендират за родното място на отец Паисий. До средата на 60-те години на миналия век в селото, където и днес има Паисова махала, Паисова кория и Паисова чешма ежегодно са се правели чествания за Хилендарския монах. Тържествата са се провеждали на 22 септември, когато по тогавашния църковен календар се е чествал Кръстовден и са били включени в националния календар. От миналата година по инициатива на Община Перник и кметството в Кралев дол празникът е възстановен и вече се провежда на 1 август, съобщават от Общината. Честването утре ще се състои пред местното читалище, където има етнографска сбирка с много експонати, свързани с историята на този празник. В тържеството ще се включат и младежите от Шестата лятна археологическа младежка експедиция "Кракра".

Пред учениците един от най-активните съвременни защитници на тезата, че авторът на "История славянобългарска" е родом от Кралев дол, писателят Цанко Живков /автор на сборника "Паисий Хилендарски от Банско или от Кралев дол?"/ ще разказва как и защо селото претендира, че е родното място на Паисий.

/БТА

perfumeshop.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени