Пернишкият трус засегнал къпането в Централна баня

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 370 | Брой коментари 0
10:13 11.12.2018

Дебитът на минерална вода в Централна баня в София е недостатъчен, за да се напълнят трите басейна и да се изгради спа център там. Това стана ясно от анализ на възможностите за реставрация на неизползваната част от сградата, който бе представен от заместник-кмета Тодор Чобанов пред общинските съветници от комисията по култура, пише "Монитор".

Част от нея беше реставрирана преди три години и там се настани Музеят за история на София. Другото крило обаче е в тежко конструктивно състояние, а в момента там се съхраняват стотици стари вещи и музейни експонати.

Предвиждаше се то да се ремонтира и да стане модерен спа център, като се използва минералният извор. Комплексът трябваше да бъде изграден от частен инвеститор, но такъв така и не се намери. Затова миналата година общината се отказа от концесията.

Сега общинският съвет трябва да избира между два варианта. Единият е общината сама да изгради спа и балнеолечебен комплекс в неизползваното крило от сградата. Другият е, в него да се направи разширение на музея, а някогашните басейни да се превърнат в концертна зала и театър.

Засега вторият вариант се нрави повече на общинската управа. Една от причините е, че дебитът на минералната вода е намалял с около една трета след земетресението в Перник през 2011 г. и е недостатъчен да пълни трите басейна в сградата.

Изчисленията показват, че за поддръжка на басейните и функционирането на спа център са необходими 25 литра в секунда. В момента обаче дебитът е двойно по-малък – 12 литра. От тях 8 литра изтичат от чешмите навън, от които столичани си пълнят минерална вода. Друг проблем е, че в близост няма места за паркиране.

От БСП обаче са категорично против предложението на управляващите.

"Подобна идея, като тази да бъде преобразувана Централната минерална баня в музей, не трябва да бъде реализирана, без съгласието на столичани. Преди повече от 100 г. Столичната община, с помощта на талантливи архитекти и художници, е изградила Централната минерална баня като архитектурен шедьовър, дворец, достоен за животворната минерална вода. Като такъв той работи до 1986 г., след което започва разрухата... За да настъпи днешното време, в което ръководената от ГЕРБ Столична община да си присвои правото да отнеме завинаги на гражданите на София възможността да ползват по предназначение този "Храм на здравето", гласи тяхната позиция

Източник: https://www.dnes.bg


 


 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени