mycomputer.BG

Пернишки състави се включват във фестивала "Жеравна"

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 21.08.2021 | Прочитания 429 | Брой коментари 0

сн.архив
09:11 21.08.2021

След едногодишно прекъсване заради пандемията , Фестивалът на фолклорната носия „Жеравна” се завръща.

Фестивалът на фолклорната носия се провежда за 13-та година. Идеята на фестивала е хората да се върнат назад във времето и да се потопят в българските традиции.

Програмата на фестивала е изключително богата. Има много изпълнители, оркестри, ансамбли. Постоянно се случва нещо ново. Тази година се връщат нестинарските игри, които бяха спрени от предпазливост,заради опасността  някой от желаещите да опитат емоцията, да се изгори. Оказа се обаче, че хората си ги искат и те отново ще присъстват в програмата. Фестивалът в Жеравна е потапяне в атмосфера, която ние определяме като скок назад във времето и цивилизацията е забранена във всичките ѝ форми.

Телефоните са абсолютно забранени на фестивала, както и носенето на слънчеви очила, детски колички и дамски чанти, заяви още той.

Тази година гостите на феста в Жеравна ще могат да се насладят на изпълненията на две пернишки  формации. Едната е  Клуб за народни танци и хора „Нартан“ към читалище „Просвета“ в пернишкия квартал Църква. От 2012 година насам клубът неизменно гостува със свои изпълнения на феста в Жеравна.

Втората формация, която ще покаже майсторството си на фестивала, е Танцова къща „Приятели чрез танци“ с ръководител Йовчо Георгиев.

Майсторските изпълнения на състава също радват радват гостите на Жеравна от 2012 година.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени