Пернишката спортна легенда Тодор Симов навърши 90 години

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 473 | Брой коментари 0
08:11 09.03.2019

Легендата в българския волейбол Тодор Симов навърши 90 години.

 Роденият на 8 март 1929 г. в Перник разпределител е минал като състезател през спортове като водна топка, лека атлетика - скок височина и футбол, преди да се посвети на волейбола. От 1942 година учи в Търговската гимназия в София. След това завършва висше икономическо образование.

Цялото му семейство е свързано със спорта. Синът му Ценко Симов, коментатор в БНТ, беше хокеист, другият му син - Любомир Симов, е треньор по футбол. Внукът Тодор Симов, син на волейболистката Румяна Златева и на Любомир, пък е футболист от школата на "Левски", където сега е помощник треньор.

Тошара, както е известен Тодор Симов старши, започва волейболната си кариера в "Рудничар" (Перник), преименуван по-късно в "Миньор". След това играе в ЦСКА, "Славия" и "Червено знаме". Като национал участва в специалния промоционален турнир в София по повод 53-ата сесия на МОК (1957 г.), спечелен от българския отбор, на който се взема решение за включване на волейбола в олимпийските игри.

Като национал спечелва бронз на световните първенства в Прага'49 и Москва'52. В Москва е обявен и за най-добър разпределител. Същото признание получава и на световното в Париж'56, където българите се класират на 5-о място. Има и бронз от европейското първенство през 1954 година в Букурещ.

Като треньор води националните тимове на Куба за жени и за младежи от 1968 до 1971 г., селекционер е на мъжкия национален отбор на България за мъже 1971 - 1972 г., на испанския за жени 1974 - 1978 г., бил е наставник в клубни тимове в Италия 1982 - 1992 г.

Носител е на орден "Стара планина" I степен, заслужил майстор на спорта, заслужил треньор, притежава още много отличия. В момента заедно с журналиста Асен Минчев съставят и пишат статистическите справочници "За най-добрите - само цифри и факти" за българския волейбол./Монитор

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени