Пернишката библиотека учи деца как да програмират чрез робота Финч

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 248 | Брой коментари 0
14:54 11.10.2018

Как се управлява  робота Финч? Какво означава програмиране? Това научиха днес третокласници от ОУ „Иван Рилски” с класен ръководител Боряна Кръстева, които бяха днес в библиотеката.

С това първо занимание  Регионална библиотека „Светослав Минков” се присъедини  към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодирането с поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч.

Библиотекарите бяха подготвили презентация „В света на кодовете и компютърните науки с робота Финч”. Третокласниците научиха какво означава да програмираш, какви са програмните езици за деца, запознаха се с визуалния език за програмиране SNAP за управление на робота Финч.

Изключително занимателна се оказа работата с робота Финч и за първокласниците от 1-ви „Б” клас  , също от ОУ „Ив. Рилски” , които преди това дойдоха в библиотеката за първи път.

Перник е сред 50-те града в страната, в които  обществените  библиотеки  помагат  на децата да направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.

Семинарите са организирани от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България“ в сътрудничество с регионалните библиотеки във Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Шумен и Хасково с градските библиотеки в Димитровград и Казанлък.

Европейската седмица на кодирането цели да повиши обществения интерес към програмирането. Тя насърчава европейци от всички възрасти и с всякакви възможности да демистифицират дигиталните умения и да осъществяват своите идеи чрез програмиране.

Дизайнът и функционалността на робота Финч са резултат от четиригодишно проучване на института Carnegie Mellon. Роботът е предназначен да подпомага овладяването на езици за програмиране.

65000 обществени библиотеки в Европейския съюз – между тях и над 1000 български библиотеки – предоставят най-близката до всеки възможност за развитие на уменията извън формалното образование. Те вече имат забележителни постижения в предлагането на гражданите на достъп до ИКТ оборудване и Интернет, както и на различни средства за подобряване на техните дигитални умения – от днешните основни дигитални умения, като напр. навигиране в уеб-пространството, до утрешните основни умения за кодиране и роботика. Много обществени библиотеки вече работят за повишаване на дигиталните умения в своите общности, но са необходими политики, които да ги подкрепят за разширяване на тази дейност за в бъдеще.


 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени