mycomputer.BG

Пернишка журналистка изригна: Хората са отчаяни, а отчаянието озлобява! И, само много малко още е достатъчно, фитилът да се запали. И тогава вече може да стане страшно!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1392 | Брой коментари 0
11:03 09.12.2019

Албена Борисова е журналист с дългогодишен опит. Наред с това пише книги, които имат много фенове. Перничанката винаги е подчертавала своята гражданска позиция, която показа и днес. Публикуваме поста й в социалната мрежа, без никаква намеса. Защото със сигурност много перничани ще намерят мислите си в него.

„Нито капка вода вече 11 дни не капва от чешмите на над 2000 души. Хората топят снега, за да се мият. По-здравите пък вървят с километри да търсят местни извори, за да търсят живителна течност. Не смеят да си ползват тоалетните. Само те си знаят къде и как ходят. Пералните също няма как да си пускат. Един блок пък е заплашен от срутване, защото се пълни с фекалии. И при това безводие смрадта е непоносима.

Не, това не е сюжет от някой американски психотрилър. Нито пък е репортаж от Черна Африка. Това се случва в 21 век, в европейска България. На безпредедентен геноцид е подложен град Батановци, който се намира само на 38 км от София.

Близо седмица, откакто започна режимът на водата в Перник, градският квартал "Църква", също е без капка вода. Чешмите са пресъхнали и хората са напълно отчаяни.

Ужас и безумие - това е картината, която цари в Батановци и Църква. "ВиК" нито веднъж не откликват на молбите на кмета на малкото градче да дойдат, да видят каква е тази колосална авария, оставила цял глад в жажда и страх от епидемия. Нехаят да дойдат да изчистят бълващите фекалии в жилищата. Същото е положението и в Църква.

И в целия този ужас - виновни няма. Махнаха досегашния шеф на "ВиК", ама няма и следа от новото ръководство. Както се казва, не личи, че има такова. ВиК" просто сякаш е спряло да работи. Кметът на Перник Станислав Владимиров е принуден сам да се бори с водната криза в общината, към която принадлежи и град Батановци. Обикаля кабинетите на държавната власт, за да търси спасение. А истинските виновници, сякаш са се покрили вдън земя. Новият областен управител дори не си направил труда да се срещне с Владимиров, за да потърсят заедно решение за изход от кризата. Никой нито го е чул, нито видял. Знае се само, че си направил селфи на пресъхналия язовир "Студена".

Преди време премиерът Бойко Борисов разпореди да се създаде група, която да се занимава с кризата в Пернишко. Но, както се казва, царят дава - пъдарят не дава. Регионалният министър Петя Аврамова сякаш не се интересува от волята на премиера, след като дори веднъж не си е направила труда да се качи на луксозния си автомобил и да дойде на място да види в какъв ужас са принудени да живеят над 100 хил. души.

Единственият виновник за водната криза излиза, че е природата. Защото, видите ли, нямало дъжд. Така поне се оправдваха от "ВиК". И въпреки дъждове и снеговете в последно време, Перник е заплашен от още по-драстичен режим.

Сега, може ли някой да каже, има ли толкова голям цинизъм и престъпно безхаберие в някоя друга европейска държава? Отговорът е категорличен и ясен и за малките деца. Няма! И не може да има.

Въпросът е защо у нас това е възможно?! И кога най-после ще видим, ако не един, поне половин виновник за този геноцид да бъде наказан. За да не оставяме впечатлението, че по нашите земи всичко е възможно, дори и абсурдът да бъдат оставени хиляди хора да тънят в мръсотия, жажда и страх.

И как Европа гледа на тази грозна картина?! Защо допуска само на тридесетина километра от столицата да избухне епидемия, която може да плъзне много бързо далеч от пределите на Пернишко?!

А, казват, в селището за богаташи "Делтахил" няма режим на водата, нищо че то също е в пределите на Пернишко. Ама каква е истината там кой знае - нито обитателите, нито "ВиК" казват. А и селището е непристъпно. Но, за богатите аршините за други. Пък простосмъртните - кучета ги яли.

Но хората наистина са отчаяни. А отчаянието озлобява. Нищета - също. И, само много малко още е достатъчно, фитилът да се запали. И тогава вече може да стане страшно”

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени