Перник се държи под око от министър Горанов, заради финансовото състояние на общината

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 14.03.2018 | Прочитания 233 | Брой коментари 0
11:54 14.03.2018

13 общини са под специалното наблюдение на финансовия министър Владислав Горанов. Те все още имат да изпълнят куп мерки, за да стабилизират бюджетите си. Това са само 4,9% от всички общини в страната като има тенденция за по-добро управление на парите. 21 общини пък вече могат да дишат спокойно, тъй като през настоящата 2018 г. те изпадат от списъка за финансово оздравяване.Това сочат данните на Министерството на финансите към края на 2017 г.

Преди година 32 общини, или над 12% от всичките, отговаряха на три или повече от критериите за класирането им като кметства с финансови затруднения. 13-те общини, които в момента имат затруднения, са Симитли, Струмяни, Белоградчик, Грамада, Димово, Кочериново, Рила, Сапарева баня, Септември, Перник, Неделино, Чепеларе и Стамболово. Те ще трябва да предприемат мерки за финансово оздравяване като например да повишат приходите си, или да свият разходите си. Тези мерки трябва да бъдат одобрени от министъра на финансите Владислав Горанов, ако общините искат да вземат безлихвен заем от държавния бюджет.

Общините, които през 2018 г. отпадат от списъка за финансово оздравяване, са 21. Приетите от тях мерки за оздравяване са довели до положителни резултати, коментират от МФ. Данните за всички общини в страната показват, че 49,39% от разходите им отиват за заплати и осигуровки, а инвестициите са 12,35% от разходите им.

Източник: в.Труд

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени