Lotus homes

Перник отдаде почит на Ботев и загиналите за свободата на България!

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 02.06.2020 | Прочитания 477 | Брой коментари 0
12:11 02.06.2020

И днес, както на всеки 2 юни сирените в Перник  завиха точно в 12.00 часа. Перничани застинаха в знак на почит и признателност. На площада в центъра на града движението „блокира”. Не така е било за жалост на други места в града, но всички е въпрос на съзнание.

Всяка година, на 2 юни, в Деня на Ботев  отдаваме почит и свеждаме глави пред подвига на великия поет и на всички загинали за свободата и независимостта на България. Всички дали живота си в името на свободата и по-доброто бъдеще на България. Техните имена се пазят в паметта на българите, за всички тях Ботев е написал: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...”.

Официално денят за почит се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12.00 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен е с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени