mycomputer.BG

Перник отбеляза тържествено Деня на Независимостта на България!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 339 | Брой коментари 0
14:01 22.09.2020

Перник отбеляза тържествено Деня на независимостта на България. 22-и септември е бележита дата в новата история на България. На този ден през 1908 г. родината ни е обявена за независимо царство. Постига се една историческа мечта - народът ни да живее в свободна и независима държава.

По традиция празникът започна пред паметника на Кракра Пернишки, където под съпровода на патриотични мелодии, изпълнявани от духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов, се събраха десетки граждани. Венци и цветя бяха положени от кмета на община Перник Станислав Владимиров, областния управител Емил Костадинов, председателя на Общинския съвет Димитър Колев, народни представители, общински съветници, политически партии и граждански организации.

По-късно пред Двореца на културата се състоя тържественият ритуал по издигането на националния флаг на Република България.

„Независимостта на България е връх, от който гордо гледаме Европа и света. С този акт ние, съвременните българи, получихме ново завещание – да пазим родината си свободна и независима“, каза в празничното си слово кметът на община Перник Станислав Владимиров. 

Той добави, че след 112 години България не е забравила този урок и безкористно и всеотдайно е претворила в дела историческата повеля на онези родолюбци, които дадоха живота си за свободата и дипломатически отстояха Съединението и Независимостта на нашата родина. „Днес с национална гордост можем смело да повторим казаното в прокламацията за обявяването на Независимостта: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!”, завърши Владимиров.

С тържествено слово към перничани се обърна и областният управител Емил Костадинов

"Независимостта е преди всичко състояние на разума и едва тогава се превръща в обективна действителност. Преди 112 години нашите прадеди преминаха по пътя на този морален възход и спечелиха битката. Така те ни завещаха не само държава, в която да живеем свободни и да решаваме сами бъдещето си - дадоха ни урок и повод за гордост", сподели областният и посочи, че само истински свободни държави могат да градят единен Европейски съюз.

"Да помним историята и да учим на нея децата си! Да бъдем добър пример за поколенията след нас!– каза областният управител.

За празничното настроение на перничани се погрижиха танцьорите и певиците от  АНПТ „Граовска младост“.

 

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени