Перник държи първенството за количество контрабандни цигари, след нас са Видин и Хасково!

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 07.12.2018 | Прочитания 263 | Брой коментари 0
13:49 07.12.2018

16% от цигарите в Перник са контрабандни. На второ място в тази статистика се нарежда Видин, където 14.7% от цигарите са нелегални, а на трето място - Хасково, където контрабандните цигари са 10.7%. Това показват резултатите от традиционното изследване "Инициативата срещу незаконната търговия", което измерва нивото на незаконна търговия с цигари чрез събиране и анализ на празни цигарени опаковки в големите градове в страната. Проучването се провежда на всяко тримесечие. Общо данните показват, че делът на потребление на незаконни цигари в България през третото тримесечие на 2018 г. е 5.3%. Спрямо предходното тримесечие се отчита ръст на потреблението на контрабандни цигари с 0.6%. Спрямо същото тримесечие на предходната 2017 година се отчита спад с 0.7%. Въпреки увеличението ниските нива на контрабанда с цигари в страната остава като устойчива положителна тенденция повече от година. Страната ни остава на едно от най-ниските нива на незаконна търговия с цигари за периода. По-високи нива са отчетени както в съседни на нас държави като Гърция и Румъния, така и в големите западноевропейски държави като Франция, Германия, Полша, Италия и други. 2018 година бележи рекорд и по отношение на броя на разкритите незаконни производства в страна от правоприлагащите органи, пише в доклада, изготвен на база данните от проучването.

Резултатите от изследването по градове показват, че делът на потребление на контрабандни цигари в някои градове е в пъти над средното за страната. Обикновено в тези градове потреблението на нелегални цигари расте. Например в Перник се наблюдава 6% ръст по този показател - за месеците април, май и юни в града е констатирано 10% потребление на контрабандни цигари, а за юли, август и септември - 16%. В Хасково, Асеновград, Велико Търново, Димитровград, Монтана, Дупница, Ямбол, Сливен и други нивото на потребление на контрабандни цигари е по-ниско от средното за страната или намалява значително. Например за второто тримесечие на 2018 година 15.3% от хасковлии са пушили незаконни цигари, а през третото тримесечие - 10.7%. /Блиц бг


 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени