Перничани се обединяват да помогнат на момче с умствена изостаналост, получило абсурдно решение на ТЕЛК

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 07.11.2019 | Прочитания 452 | Брой коментари 0
08:41 07.11.2019

Възмутени от съдбата на едно семейство от Перник, чието дете е било ощетено от решение на ТЕЛК , десетки хора от града буквално за часове се обединиха в желанието си да помогнат. Беше създадена и специална страница в социалната мрежа в тази връзка. За скандалният случай информира в репортаж НОВА.

Християн е на 18, но според психолозите е на не повече от 7. Съдбата му нанася тежки удари още от дете. „На двумесечна възраст го оперираха от сърце и много тежко изкара. Едва го спасиха. Четири месеца се бориха, но ми го върнаха. Оттам се оказа, че има и хидроцефалия”, разказва  Татяна Иванова - майка на Християн.

Заради многото заболявания, още от детска възраст получава висока степен на инвалидност- 98%, както и правото на придружител. През целия живот това е майка му.

„Той без чужда помощ не може, без мен не може. Говори и ходи, но има си други отклонения: не познава числата, не познава цветовете и сам не може да се управлява”, казва още тя.

Всичко се променя миналата година, когато Териториалната лекарска комисия намалява процента му на инвалидност на 80, но по-тежкото е, че му отнемат и правото на придружител.

„Бях много разочарована и  казах на лекаря, че ми режат ръцете. Аз не мога да стана утре личен асистент?”, коментира още майката.

Лекарската комисия препоръчала Християн да започне работа. „За мен като родител, той не може да работи. Помага ми в домакинството, но това не е работа”, казва още тя.

Поредният случай не неразбории в ТЕЛК комисия, а такива има много. И трябва ли хората да търсят сами решение, вместо социалните институции да решат казуса?

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени