Перничани ще могат да стигат директно до центъра на София, ако се пуснат в движение двусистемни мотриси

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 3067 | Брой коментари 0
08:17 29.12.2017

Проблемът с пътуването на перничани до столицата с влак може да се реши кардинално, ако се закупят и пуснат в движение двусистемни мотриси – това каза перничанинът Мартин Златков – който е асистент във ВТУ „Тодор Каблешков”.Има шанс съгражданите ни да се качват в Перник на гарата и да слизат директно в центъра на София, без да се налага да сменят влакове- поясни той.

Двусистемните мотриси биха могли да се движат по определен график – например на всеки половин час, да излизат от тунела на III-та метролиния при 19-та метростанция /Горна баня/ и по съществуващото жп трасе Горна баня – Перник да правят връзка с Перник, а защо не и с Радомир, обясни Златков.

Двусистемната мотриса е електрически двусистемен влак, който може да се захранва и от система  25 000 V/50Hz за жп транспорт и от система  1200V DC за метро.

Граждански инициативен комитет в София вече е внесъл предложение в СОС  за удължаване на трети метродиаметър  и за закупуване на такива мотриси. Идеята ще се разгледа в 3-месечен срок, т.е. до края февруари 2018 г.

За да се реализира този проект е необходимо да има единни действия от  столичен и пернишки общински съвет, областните управители на Перник и София и железниците – каза още Златков.Той поясни, че ще води разговори по тази тема веднага след Нова година с областният управител Ирена Соколова и ще търси съмишленици и в пернишкия общински съвет

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени