Перничани по въглища ходят, цяла зима мръзнат! Пред разпад ли е империята на Ковачки?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1004 | Брой коментари 0

Собственикът на ТЕЦ-а Христо Ковачки
13:00 16.03.2018

Помните поговорката "Вода гази, жаден ходи", нали? И перничани така. По въглища стъпват, а мръзнат през зимата. Парадоксално, но в най-студените месеци на годината емблема на миньорски град станаха студените радиатори и липсата на топла вода.

Проблемите с топлоподаването в Перник започнаха през 2017 г. То не бяха пожари, спукани топлопроводи, аварии в мрежата. То не беше липса на... въглища. Дори железните перничани не издържаха на терора на "Топлофикация Перник", излязоха на протести и размахаха винкелите. Е, разбира се, че крушката си има опашка. Не може да експлоатираш нещо, без да влагаш в него пари за рехабилитация и ремонти...

Защо обаче трябваше недоволните да излязат на улицата

за да се сетят контролните органи на енергийното министерство да направят проверка.

Тя показва, че през последните пет години "Топлофикация Перник" не е извършвала планова подмяна на амортизирани участъци на мрежата. През 2017 г. аварийните пробиви на топлопроводи са се увеличили с 30% спрямо предходните 12 месеца. От дружеството се оправдаха, че повредените кабели прекъсват електрозахранването към основни съоръжения в централата, част от които са в цех "Въглеподаване".

Основното и резервното гориво на "Топлофикация Перник" са въглища. Вследствие на прекъснатата им доставка централата превключва котлите на работа с природен газ. При промяна на горивото съоръженията не могат да достигнат необходимата топлинна мощност, твърдят от "Топлофикация Перник".

В крайна сметка от КЕВР излязоха със становище абонатите да бъдат компенсирани

за периода, в който са били с некачествено топлоснабдяване след аварията. Дали това ще се случи ще покаже времето...

Пернишката ТЕЦ е натрупал доста години работа. Той започва да функционира в далечната 1951 г. Разполага с 5 парни котела. Едва през 2007 г., когато топлоцентралата е още държавна, е извършена реконструкцията на пети котел с пари от европрограми. Изискването е той бъде приведен в съответствие с екологичните изисквания. По план ремонтът е трябвало да приключи през 2008 г., но това не е сторено. Не е изпълнено също и спирането на първи и втори котел, които са сред основните замърсители в Перник.

През 2011 г. собственик на ТЕЦ-а става енергийният бос Христо Ковачки. Той придобива собствеността в периода, когато държавното предприятие изпада в неплатежоспособност с дългове от 140 млн. лв. и е започнала процедура по обявяването му в несъстоятелност. Ковачки е единствен негов доставчик на въглища. На последното си редовно заседание на 16 ноември 2016 г., преди да подаде оставка, вторият кабинет на Бойко Борисов прехвърли по предложение на министъра на енергетиката окончателно права и задължения по предоставена вече концесия за добив на въглища от "Пернишки въглищен басейн" на Христо Ковачки. Чрез предприятието си "Мини открит въгледобив" той осигурява всеки ден около 3000 т кюмюр.

В началото Ковачки зариби перничани със смели проекти за пернишкото дружество. Той представи като своя идеята отпреди двайсетина години парното на столицата да се захранва от неговата ТЕЦ "Република". Това, разбира се, не се случи, но пък "новаторът" се сдоби с поредната топлоцентрала.

След като, освен в енергетиката, Ковачки влезе и в политиката чрез партията си ЛИДЕР, топлата му връзка с ГЕРБ стана почти гореща. Само преди десетина дни кметицата на Перник Вяра Церовска от ГЕРБ беше готова да му хариже на концесия апетитен терен от 135 декара в кв. "Проучване". Намеренията на олигарха са там да се изхвърля сгурията, остатъци от въглища и боклуците от ТЕЦ-а в продължение на 10 години. Паметливите помнят, че преди години държавата обезщети Перник с 18 млн. лв. точно заради замърсяването на въздуха от отпадъците. И не само това! Планирано било Ковачки да придобие имота на супер далавера - за 6 (шест!)... стотинки на кв.м, или за около 8000 лв. годишно. Само бурната реакция на перничани спря сделката, а кметицата беше принудена да я изтегли от дневния ред на заседанието на Общинския съвет, разказват съветници.

В началото на 2018 г. беше публикуван доклад на "Грийнпийс България", който разкрива генезиса на "въглищната" империя на Ковачки, подкрепяна от държавата в ущърб на обществения интерес. В документа лъсват сенчести и сложни икономически, финансови и политически интереси, които се преплитат дълбоко под структурираната от години и оцеляваща при редица различни правителства схема. Генерираща огромни приходи, но изкарвана на счетоводна загуба, империята дължи на хазната данъци за над милиард лева

но в същото време получава държавна помощ под формата на високи цени на произвежданата от нейните топлофикации електроенергия. Силно замърсяващият околната среда и плащащият ниски заплати т.нар. бизнес на Ковачки процъфтява от години, сочат авторите на доклада.

Ковачки фокусира върху себе си общественото внимание и по този начин действителните интереси, които стоят зад неговата икономическа група, остават в сянка, се твърди в разкритията. В тях се изказва предположението, че надали той е крайният собственик на този бизнес, а е по-скоро "гръмоотвод" за медийния интерес". Според анализа "сложната бизнес структура от мини за въглища и електроцентрали не би могла да се осъществи без протекцията на ключови фигури в институциите, обвързани с интересите на банковите капитали". В доклада се разкрива още, че

бизнесменът Ковачки е връх на огромен айсберг

а под повърхността остават скритите отношения между енергетика, финансов капитал и държавно управление. По думите на авторите на доклада фирмите на Ковачки са оплетени в сложна мрежа - мините доставят въглища до собствени топлофикации. На изхода стои свой търговец на електричество, свързани фирми осигуряват ремонт, шосеен транспорт, доставки на горива и материали, дори храната във ведомствени магазини, подчертават от "Грийнпийс България".

От организацията дават примери за странно проведени приватизационни търгове, такива с необичайни пречки пред чуждия бизнес и нереално ниски цени на активите, оспорвани в съда сделки, които накрая се печелят от фирми на Ковачки. Това налага извода, че енергийният бос е само представител на скрити, близки до властта и финансово обезпечени, интереси се коментира в документа. В същото време неизплатените задължения към персонала и социалното осигуряване са за 109 млн. лв., а реалните борчове към края на 2016 г. са за общо 1,122 млрд. лв., пресмятат от екоструктурата. Оттам са категорични, че тази империя е пред разпад, чиито последици могат да бъдат много тежки както за регионите, в които работят нейните звена, така и за държавата. Алтернативата се нарича "законност" и включва зачитане на публичния финансов интерес, опазване на околната среда и съпричастност към положението на работниците, се казва в заключението на доклада. /автор Юлия Кулинска в-к Дума

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени