Педофили в нета: Изнудват деца и родители, искат откупи

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 337 | Брой коментари 0
07:47 26.09.2018

Педофилите са много активни в различните социални мрежи, форуми и сайтове. Те масово се представят за деца и след като спечелят доверието на момчето или момичето му предлагат да правят виртуален секс пред камера.

Записват видеочата, а след това започват да изнудват децата да се срещат с тях на живо. Така се стига и до реални сексуални контакти. Те отново се записват и така изнудването продължава и става все по-агресивно.

За тази опасна практика предупреди на форум в Хасково за интернет безопасност и кибер сигурност началникът на "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев, цитиран от "Монитор".

Той даде ценни съвети на ученици от Хасково и Димитровград как да се предпазват в интернет, за да не станат жертви на престъпления по време на публичната дискусия от серията "Безопасен интернет за хората" в рамките на кампанията "Безопасен интернет за ЕС". Тя се организира по идея на евродепутата Ева Майдел, която е посланик на инициативата.

Най-уязвими за сексуална експлоатация са децата на възраст между 8 и 12 г. Годишно се разкриват по над 100 случая на сексуални посегателства. Колев предупреди, че педофилите дебнат в много сайтове, като jivotno.com и други за запознанства, както и в социалните мрежи.

Също с видеозаписи се изнудват и възрастни, но основно за пари. Откупът, поискан от кибер престъпниците в последния разследван случай, е бил между 3000 и 5000 евро.

Специалистът от ГДБОП предупреди и за опасностите от хакерски атаки. Той посочи, че има фирми, които са ужилени от хакери със суми от порядъка на 600 000 евро или 350 000 паунда. Престъпление е и хакването на профили във Fscebook или електронни пощи. Учениците бяха предупредени да са бдителни и при пазаруването в интернет, където могат да им откраднат личните им данни. Потенциално опасни са сайтовете, където цените на стоките са в пъти по-ниски.

Колев препоръча на младежите да използват "къдрави" пароли с различни символи, букви и цифри. Паролите трябва да се сменят периодично и да се записват на тефтер. Учениците бяха посъветвани да ограничат изявите си в социалните мрежи и да не качват предизвикателни снимки, с които е по-вероятно да станат жертви на педофили.

На по-късен етап при кандидатстване за работа пък може да имат проблеми, защото много от работодателите все по-често проверяват профилите на своите бъдещи служители в социалните мрежи./Днес бг

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени