mycomputer.BG

Патриотите искат отряди от доброволци за справяне с ромската престъпност

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 30.11.2019 | Прочитания 524 | Брой коментари 0
08:29 30.11.2019

‎ Обединени патриоти искат да се създадат отряди от доброволци като една от сериозните мерки за справянето с ромската битова престъпност.

Предложенията си те ще направят между първо и второ четене на промени в Закона за МВР.

Съпредседяталят на ПГ на ОП Искрен Веселинов припомни, че това е предвидено в управленската програма на коалицията.

"Те трябва да преминат обучение, да извършват основно охранителна патрулна и постова дейност, да имат право да предупреждават хора, които подозират в извършването на престъпление, както и да имат право да извършват граждански арест, докато пристигнат полицаите", обясни той.

Според него доброволческите отряди трябва да са помощно звено към МВР и ще са изцяло под контрола на министерството.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов призна, че се работи по такива тестове в закона.

Според него обаче те трябва да са много прецизни, за да се избегнат рискове за живота на доброволците или пък за евентуална саморазправа от тяхна страна

МВР шефът се обяви категорично против идеята на ОП доброволците да могат да извършват граждански арест.

"Въпросите, които произтичат са на кого да се делегират такива правомощия, дали са подготвени, какви да са им правомощията, тези въпроси трябва да се изпипат, за да не се стигне до допълнително напрежение в обществото и да не се поставят те в опасност, изпълнявайте тази доброволческа дейност, трябва да е максимално изключена възможността те да пострадат", каза Маринов.

"Полицейските служители минават през обучение, имат статут, който им дава законът, обучени са да владеят ситуацията при възникване на напрежение, а всичко това няма да го има при доброволците и заради това трябва се обмисли докъде да са им функциите", каза още той.

Маринов обясни, че и сега в някои случаи доброволци помагат на МВР.

"Практика е ловните дружинки при издирване на изгубили се в гората, в планина, помагат", посочи като пример той./Днес бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени