Lotus homes

Пандемията от COVID-19 и парите ни

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 475 | Брой коментари 0
07:09 07.12.2020

Пандемията от COVID-19 и парите ни. Ще изчезнат ли бизнеси, ще се появят ли нови след пандемичната обстановка? Кои са секторите, които в условията на коронавирус процъфтяват?

Стабилни ли са банките у нас и какво трябва да научим във време на изолация и дистанция, за да сме способни да оцелеем след коронавируса? В деня на банкера - Левон Хампарцумян с коментар за „Неделята на NOVA”.

„Пандемията се отразява на всички аспекти на живота, на икономиката пък - финансовата сфера, с всичките видове финансови услуги, е просто инфраструктура, която обезпечава работата на реалната икономика.

Отразява се с всички  негативни ефекти от типа на несигурност, на потиснати икономически сектори - разбира се някои пък процъфтяват. Така че ролята на финансовата сфера в преодоляването на кризата ще е съществена”, каза той.

Запитан кои са секторите, които процъфтяват, той отговаря: „Вижте какво се случва с акциите на Amazon и подобни на Amazon компании, например, които се занимават с онлайн доставки”.

На въпрос какво смята за появилата се теория на конспирациите, че това е измислено, за да може някои хора по света да станат много богати, средната класа да изчезне, а всички останали да сме бедни и лесно управляеми, Хампарцумян коментира: „Аз мисля, че надценяваме интелигентността и влиянието на тези хора. Изчезването на средната класа беше един феномен и без COVID-19.

Тя в последните 30-40 години разликата в доходите на хората стана значително по-голяма в развития свят. COVID-19 само ускорява процеси, които вървят така или иначе”.

„Разбира се, това е обратимо - то е циклично. То е циклично, всеки път обаче когато се обръща цикълът. Той е базиран на 4 фактора-– това са войни, революции природни бедствия и пандемии”, допълни още той.

Левон Хампарцумян коментира и взетото решение да  се удължи мораториумът върху кредитите до 31.03. „Това означава, ако трябва така по-популярно да се обясни, да купим още малко време, за да дадем възможност на компаниите и на банките, които са ги финансирали, да не си стрелят в крака.

Тоест - да могат някои вноски по кредити, това е възможност, не е задължително, но тези, които не могат да плащат, още малко да не плащат, без да страда кредитният им рейтинг и без да страда капиталовата база на банките”, обясни той.

И допълни: „Без този мораториум банките би трябвало да започнат да си изяждат капитала, покривайки загубите от неплатени кредити. Това е едно динамично равновесие, което само купува време - то не решава проблема. Купува време всеки да си направи сметката като свърши това нещо как ще изплува”.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени