Lotus homes

Паметник на белоемигрантите правят в Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 325 | Брой коментари 0
16:21 09.08.2019

Първа копка на Паметник на белоемигрантите в град Перник беше направена днес в Западния парк. На тържественото събитие присъстваха кметът Вяра Церовска, нейният заместник Денислав Захариев, секретарят на Община Перник Радослава Манова, Георги Николов – секретар на Национално Движение Русофили, арх. Венцислав Йочколовски и граждани.

„За нас, перничани е изключително важно да познаваме своята история, корените и хората, които са изградили този град. Още преди Перник да бъде обявен за град, тук идват голяма група белоемигранти, които са част от руската интелигенция и аристокрация, много дейци на науката и културата – лекари, художници, музиканти, минни инженери и други . Това са хора, които със своя духовен живот и енергия оставят изключително важен белег в развитието на града, придават друг облик и дух на местната култура. Важно е да знаем своята история, за да градим своето бъдеще! Дължим уважение на всички, които са направили Перник такъв, какъвто е днес “, сподели Церовска.

Секретарят на Национално Движение Русофили - Георги Николов изрази своята благодарност към кмета Вяра Церовска и цялата общинска администрация за съдействието и подкрепата, оказани при осъществяването на проекта.

Мемориалният комплекс ще бъде готов до месец, като допълнително ще бъде облагородено заобикалящото го парково пространство.

По официални данни от гражданските регистри след 1920 г. в Перник живеят около 5 хиляди руснаци, като по този начин населеното място става център на руската белоемиграция. Дейността на руската колония в Перник съвпада с преобразуването на миньорското селище в град, като за това значително е повлияло присъствието на руските граждани в демографски и културен план.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени