Пак ще се прави проект за пернишката крепост - целта е да запази автентичния си вид и да привлича повече туристи

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 313 | Брой коментари 0
17:05 17.05.2018

Пернишката крепост ще запази автентичния си вид и ще бъдат подобрени условията за туризъм. Това бяха част от предложенията отправени на първата среща на инициативния комитет, който ще работи за нов проект за Пернишката крепост. В него участва местното ръководството на Община Перник, както учени, известни историци, археолози, етнографи, журналисти, експерти в сферата на туризма.

„Темата за крепостта е повод за  гордост  и в същото време за болка. Без да нарушаваме археологическите разкопки , трябва да направим така, че да има живот в местността, за да поддържа историята на Кракра", сподели кметът Вяра Церовска.

„В зоната на крепостта е по-добре да видим стария й вид , да го консервираме и в удачно място да зонираме павилионна структура, в която да покажем създаването на крепостта по исторически данни. Това може да се осъществи с макети в много голям мащаб. Трябва да има легенда и поминък в района", коментира арх. Мария Събчева .

Тя предложи още, в имот близо до крепостта да се изгради информационен център , който да е вкопан възможно най-незабележим като намеса в природната среда .

„В  този център освен да се продават билети, трябва да има и музейна експозиция, може да има конферентни зали, да бъде мултифункционален , за да привличаме най-различни хора през цялата година. Да се създаде и църква с името „Св. Св. Кирил и Методий". Някъде в района близо да  се търси и удачен парцел за развитие на туризъм – хотел, магазинна част, ресторанти, жилищен затворен комплекс, за да облагородим зоната и да й създадем поминък", посочи още арх. Събчева.

Зам.-деканът на Историческия факултет на Софийския университет доц. Георги Николов заяви заедно с неговите колеги проф. Надя Манолова и гл. асистент Даниела Стоянова, че са в Перник  като консултанти с горещото желание да помогнат  в рамките на техните компетенции.

„Познаваме добре историята на Перник и много бихме искали  да бъде показано цялото културно -историческо наследство  , с което града е богат", сподели доц.  Николов.

По думите му , една от неговите идеи е да се провеждат  научни форуми на 3-4 години , в които център на научните изследвания да е Перник.

„Основната задача, която трябва да си поставим е всичко, което изградим да живее собствен живот, да не създаваме просто едни фасади , които след известен период от време да нямат никакви стойност. Сградите трябва да са свързани с битието на хората в близост", обясни арх. Атанас Ковачев.

В дискусията се включи и археологът Василка Паунова, която сподели, че иска по щадящ начин да се консервират и експонират руините в местността Св. Спас, намираща се в подножието на историческия хълм. Бяха припомнени и стари проекти, разработвани през годините. В края на срещата възпитаниците на Професионалната гимназия по икономика Веселин Романов и Мартин Мирков, които спечелиха първото  място на националната олимпиада по информационни технологии, презентираха създадения от тях уеб сайт за Пернишката крепост, който се казва „/Не/Познатата крепост". Неговата цел е да се покаже истинската стойност, същността и величието на крепостта.

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени