Падат цените на роуминга в страните от Западните Балкани

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 269 | Брой коментари 0
14:08 01.07.2019

От днес в сила влизат новите цени за роуминг услуги между Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Косово и Босна и Херцеговина. Значително по-ниски от преди, а плановете са от юли 2021 г. те ще бъдат напълно премахнати.

Цените за изходящи обаждания намаляват средно с 65%, а за входящи - с около 62 на сто. Цената за изпращане на текстови съобщения намалява с 58%, а за интернет трафик - с цели 78%.

Постигнатото споразумение е част Цифровата програма за Западните Балкани, инициирана по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и провелата се в неговите рамки Втора дигитална среща на високо равнище за Западните Балкани.

Изследванията на СРС, оперативния орган на страните от Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, показват, че 70% от икономистите в Югоизточна Европа смятат, че премахването на цените на роуминга ще спомогне за засилване на търговията.

Важен момент е, че регионалното споразумение за роуминга не обхваща цените между шестте държави и членките на ЕС, включително България. Те все още остават много високи, като през последните месеци все пак българските мобилни оператори въведоха допълнителни пакети за пътуващите, с помощта на които за обикновения потребител все пак е възможно да общува с близките си и по време на пътуване из Западните Балкани./ webcafe.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени