Първи сме в Европа по употреба на евтини антибиотици в болниците

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 266 | Брой коментари 0
08:11 19.01.2018

Първи сме в Европа по употреба на евтини антибиотици в болниците, като приложението им у нас е с над 50 процента по-високо от това във всички останали европейски страни.

Тревожната статистика е породена от икономическите политики на родните лечебни заведения, тъй като антибиотиците, които те използват за пациентите си, струват по 1 лв. за 1 грам.

Така от една страна болният се изписва с недоизлекувана инфекция, а от друга – резистентността на бактериите към евтините препарати непрекъснато се увеличава. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и допълни, че проблемът е толкова голям, че към момента само Господ ни пази.

Здравното министерство да изготви наредба, в която да регламентира точно какви антибиотици да се предписват на децата и на тежко болните. Това е предложението на д-р Кантарджиев, което би могло да подобри антибиотичната политика у нас, смята той.

"Антибиотична политика в нашата страна трудно се прави, защото още от години битуват някакви лоши практики" обясни той.

Оказва се, че за последната година консумацията на един от евтините антибиотици в българските болници се е увеличила със 65 процента. Според специалиста, ако продължим в същия дух, положението ще стане неудържимо./Дарик

ГЕРБ

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени