Първата обувка променила крака на древния човек

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 570 | Брой коментари 0
17:22 02.08.2013

Нови данни от изследване на антрополози свидетелстват, че древните хора са започнали да носят обувки още преди 40 000 години, което е значително по-рано, отколкото се смяташе досега.

За да определят тази дата, учените изследвали историята на еволюцията на човешките крака и открили момента, когато трансформацията на стъпалата е настъпила не под влиянието на естествени фактори, а от носенето на първообраза на обувката.

Освен това учените твърдят, че носенето на обувки се е отразило и на целия останал организъм на човека. Основната причина за тези изменения се крие в преразпределянето на тежестта на тялото от единия крак върху другия – при човешките предци, които не носели обувки, съществувала единна система на скелет и осанка, а по-късно под влиянието на новия фактор настъпили различни изменения.

Според Сюзън Кейчъл, антрополог от университета Рутгерс в Ню Джърси, съвременната наука повече от 100 години знае, че носенето на обувки влияе не само на стъпалата на човека, но и на скелета като цяло, но досега специалистите не са откривали характерните черти, които отличават обутия човек от босия.

Сега антрополозите са изяснили, че носенето на обувки в миналото е променило краката по следния начин: костите са станали по-тънки и дълги, а мускулната маса се е преразпределила над стъпалата, към коленете, освен това обувката е направила пръстите на хората по-тънки и по-близо разположени един до друг.

Като събрали тези данни и като изучили останките, съхранени до наши дни, учените стигнали до извода, че преломният момент във външния вид е настъпил преди около 40 000 години. За цялото време на изследването археолозите са успели да открият фрагменти от обувки на възраст не повече от 10 000 години.

До 2005 година именно тази дата е смятана за „рождението” на обувките, но преди три години Ерик Тринкаус от Вашингтонския университет, въз основа на собствен анализ на структурата на останките на древни хора, установил, че някои първообрази на обувките може да се появили преди повече от 40 000 години.

„Изследвахме останки на възраст малко повече от 40 000 години, в дадения случай костите на краката още са били доста дебели и са приличали на останките на неандерталците, но пръстите на краката доста бързо и рязко са намалили размерите си. Отговорът се подразбира от само себе си – формата на краката се е изменила под въздействието на обувките”, казва Тринкаус.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени