Coca Cola

Озоновата дупка над Арктика се е затворила

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 203 | Брой коментари 0
09:08 28.04.2020

По данни на европейската програма за наблюдение на земната повърхност „Коперник“ озоновата дупка над Арктика се е затворила.

За пръв път озонова дупка над Северния полюс е наблюдавана през 2011 г. През 2019 г. дупката беше най-малка, а през март тази година учените регистрираха тройно увеличение на размерите ѝ.

Това се дължеше на мощния полярен вихър, който създава устойчиви стратосферни облаци. Точно те стават  причина за концентрация на повече озоноразрушаващи химикали от обичайното.

Затварянето на дупката не се свързва с изчистването на атмосферата, откакто светът спазва ограничения заради пандемията от коронавирус.

Полярният вихър, който представлява течения на голяма надморска височина, тази зима се е разделил на две. Така Арктическият регион е останал относително топъл – в района бяха отчетени температури до 20ºC.

Все пак специалистите не твърдят, че измененията на климата са причина за явлението. Нужни са много проучвания и анализи на метеорологичните процеси.

Други учени смятат, че озоновата дупка е подсилила полярния вихър тази зима, заради което Европа имаше най-топлата зима досега./Синоптик

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени