mycomputer.BG

Отварят детските градини и ясли от 22 май

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 275 | Брой коментари 0
12:53 19.05.2020

Възстановяват работата на детските градини и ясли от 22 май при строго спазване на хигиенните изсквания и осигуряване на безопасна среда за децата. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг, който е издал заповедта днес.

Кметовете на общини са задължени да организират рестарта на детските заведения според спецификата на населените места. Градоначалните ще имат крайната дума по всички условия, които трябва да се осигурят, за да се гарантира животът и здравето на децата.

В заповедта на министъра се предлага да не се изискава здравна бележка при връщане на децата в градините, за да се избегне струпване пред лекарски кабинети. Но медицинският контрол остава сериозен и ще има постоянно присъствие на медицинско лице.

Първият ден ще се измерва температурата на детето с живачен терометър, а родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което заявяват, че са запознати с мерките, които трябва да се спазват и доброволното им желание, с което са пожелали детето им да постъпи в детската градина или ясла и, че ще държат информирани ръководителите на детското заведение за състоянието на детето им.

Посещението няма да е задължително, а това няма да е обвързано със семейните и социалните помощи. Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Вълчев каза, че според направено от тях проучване 38% от родителите са готови веднага да си пуснат децата на детска градина. Но има голям процент, които се колебаят.

75% от детските градини по мнението на родителите са работили интензивно в електронна среда, въпреки че не въведохме задължителното обучение в електронна среда.

Той допълни, че очакват предимно частните детски градини да отворят в петък. А общините да решат до 1 юни дали ще отварят детските градини.

Ако се установи заразяване, ще се действа по същия начин, както с други заболявания като например варицелата, заяви главният държавен здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев. Той добави, че не се притесняват за децата, а за персонала/Дарик

Coca Cola

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени