mycomputer.BG

Отношението на българите към донорството е променено в положителна посока

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 288 | Брой коментари 0
08:11 21.12.2019

Информационната кампания "Да! За живот" е променила отношението на българите към донорството в положителна посока. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. По думите й предоставените 50 000 донорски карти, в които желаещите могат да изразят волята си за донорство, са изчерпани. Предстои разпространението на още 35 000.

Кампанията е стигнала до близо 56 процента от пълнолетните граждани, каза Боряна Димитрова от социологическата агенция "Алфа рисърч". Агенцията направи проучване преди началото на кампанията и след края й на 5 декември. Според проучването кампанията е предизвикала повече разговори по темата в приятелските кръгове и в семейството, бележейки ръст от 12 на 26 процента, посочи Димитрова.

За периода на активната кампания съществено се е увеличил делът на хората, които декларират готовност да станат донори на органи - от 35,2 на сто на 51,2 на сто.

Повече са станали и тези, които дават съгласие за техен близък - от 32 на сто на 46 на сто. Димитрова посочи, че 43 процента смятат, че донорските карти са необходими, но те да нямат задължителен характер, както е и в момента.

Според 15 процента от участниците в проучването чрез донорските карти може да се злоупотребява. Към 11 декември в страната е имало 14 донорски ситуации, от които са били извършени 46 трансплантации на различни органи. Това каза Петко Салчев, заместник-директор на изпълнителната агенция "Медицински надзор"./Новини бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени