Откриха молекулата на нещастието в човешкия мозък

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 508 | Брой коментари 0
15:37 22.07.2013

Учени са открили молекулата на нещастието в човешкия мозък, за която се смята че отговаря за всички усещания за стрес и неспокойство, пише електронното издание на британския ежедневник „Дейли Мейл”.

Изследователите смятат, че протеинът – наречен CRF 1 – може и да е директно свързан с депресията.

Екипът британски учени от лабораториите Heptares Therapeutics са използвали най-мощните рентгенови апарати в света, за да изучават хипофизната жлеза на мозъка.

На науката е известно от години, че именно тази жлеза контролира чувствата за стрес, депресия и неспокойство, посредством изпускането на стресови вещества.

Сега, учените са установили, че реакцията се предизвиква от CRF 1 – който се намира във външните мембрани на хипофизните клетки.

CRF 1 се намира в хипофизните клетки и реагира на стресовите молекули, засичани от хипоталамуса – тази част от мозъка, която произвежда хормоните, които контролират температурата на тялото, глада, настроенията и др.

Откриването на структурата и функционирането на протеина може да даде път на нови лекарства, които да позволят пълен контрол върху него.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени