Отдадоха почит на освободителите на Радомир

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 231 | Брой коментари 0
14:43 15.01.2020

Кметът на Община Радомир Пламен Алексиев, председателят на Общинския съвет Светослав Кирилов, общински съветници, граждани, ученици и представители на политически партии положиха венци и цветя на паметни плочи по случай 142-годишнината от Освобождението на града от турско робство, съобщават от пресцентъра на общината

 На 14 януари 1878 г. в града влизат три ескадрона на Четвърти Улански Харковски полк под командването на подполковник Юрий Антониевич Задерновски и провъзгласяват свободата му.

 Паметникът на Никола Корчев, спасител на Самарското знаме при сражението край Стара Загора, беше отрупан с венци и цветя. Пред присъстващите беше изтъкнат неговият подвиг и дело. Венци и цветя на монумента на опълченеца поднесоха политици, общински съветници, представители на социални институции, ученици и учители от училищата на територията на общината и граждани.

 Кметът на Община Радомир Пламен Алексиев поднесе венец на паметната плоча на 22-мата опълченци от Радомирско, воювали за свободата на България заедно с руските войници. „Това е свещено място не само за Радомир, но и за България. Опълченците са мечтаели да умрат за България”, заяви в словото си Пламен Алексиев.

 Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на героите. Ученици, предвождани от своите учители, уважиха паметта на героите с национални флагове в ръка.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени