mycomputer.BG

От Скопие: Ако ние сме българи, българите са гърци

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 228 | Брой коментари 0
09:16 16.05.2020

България все още чака смесената историческа комисия със Северна Македония да възстанови работата си. Повече от пет месеца историците, които трябва да разрешат спорните двустранни въпроси, не заседават. Причината - предизборната кампания в Скопие, отприщила нова антибългарска вълна.

След като през октомври Скопие получи зелена светлина за начало на преговори с ЕС, България, изпълнявайки своята Рамкова позиция, приета от НС, постави условия за подкрепа.

Условията са Северна Македония да се придържа към Договора за приятелство и добросъседство със София, в преговорите и във всички официални документи да се използва фразата "официален език на РСМ", чиято еволюция е свързана с българския език, и да се откаже от претенциите си за наличие на т.н. македонско малцинство у нас.

Всичко това предизвика истинска политическа буря в Северна Македония, която е в предизборна кампания. Тезата е, че София иска от Скопие да се откаже от своята идентичност и език.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че ако цената да влязат в ЕС е да кажат, че не са македонци, не им трябва да влизат в съюза.

"Ако ние сме българи, вие сте гърци", "След отричането от България - Русия честити Денят на македонския език". Това са само някои новинарски заглавия, които се изсипват по адрес на България в Скопие през последните няколко месеца.

Българската позиция е, че двете държави трябва да разрешат историческите спорове на база автентични документи, както е записано в Договора за добросъседство от 2017-а.

,,Никой не отрича съвременните реалности за историята и езика. Но те са базирани на българските говори, що се отнася до езика, и на българската история до 1944 г.'', коментира за БНТ евродепутът от ЕНП Андрей Ковачев.

Опитите за признаване на компромисна формула от страна на Скопие са посрещани на нож. Първият външен министър на югозападната ни съседка проф. Денко Малески, според когото е време Северна Македония да признае, че българи и македонци са били един народ, беше почти публично линчуван.

Същевременно над 76% от гражданите в Северна Македония подкрепят пътя й към ЕС, който обаче минава през съгласието и на България.

Другата седмица се очаква да стане ясно кога ще се проведат изборите в Северна Македония. Но българските власти напомниха на колегите си в Скопие, че изборите минават, но съседите остават./ plovdiv24.bg

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени