От сърце! 400 хил. лв. за ремонта на къщата на Райна Княгиня

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 212 | Брой коментари 0
14:32 24.07.2019

Дарител, който предпочита да остане анонимен, е дал 400 000 лв. за възстановяването на къщата на Райна Княгиня в София, предава bTV.

В къщата на ул." Софроний Врачански" Райна Попгеоргиева е прекарала последните 8 години от своя живот. От години обаче сградата е в тежко състояние.

Тодор Кръстев - кмет на район "Сердика" в столицата, обясни, че в четвъртък на сесията на общинския съвет градските избранници ще гласуват приемането на дарението.

"За реконструкцията и реставрацията на сградата има проект, който е одобрен от Националния институт за невдижимо културно наследство", разказа кметът.

По думуте му, още от февруари има издадено разрешение за възстановяване на пристройката в автентичния й вид. Къщата е обявена за паметник на културата от местно значение.

След като бъде възстановена, къщата ще стане музей.

"Работим с наследниците на Райна Попгерогиева, не бива да се забравя, че тя е първият дипломиран акушер в София и основател на "Майчин дом", тя е една от най-забележителните българки на всички времена", пък коментира Тодор Чобанов - зам.-кмет на София./Днес бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени