mycomputer.BG

От 15 декември превод в евро в ЕС ще струва средно 3 лв.

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 26.11.2019 | Прочитания 371 | Брой коментари 0
07:35 26.11.2019

Преводите в евро до страни от Европейския съюз (ЕС) ще струват по средно 2-3 лв. Предстоящото поевтиняване ще намали цената на транзакциите с 10 пъти. В момента подобни услуги ни струват по 15-20 евро, на места и 30 евро. Причина за спада в таксата е европейска директива, която ще влезе в сила на 15 декември.

Към момента преводите към страни от ЕС и трети държави, например САЩ и Канада, стават за една и съща сума. След средата на другия месецфобаче ще има разграничение като тепърва предстои да се уточни колко по-скъпо ще ни излизат държавите извън европейската общност. „След 15 декември ще има едни цени за преводите в Европа и други за САЩ, Канада или Азия – предстои да разберем каква ще е разликата“, коментираха от Първа инвестиционна банка (ПИБ) за „Монитор“. С документа цената на един трансграничен превод в ЕС трябва да се уеднакви тази в рамките на дадена държава. “Преводите в евро ще се изравнят с плащанията в левове - ако сега един банков превод в страната е 2 лв., то международният ще стане 2 евро”, каза кредитният консултант Николай Устамитев за „Монитор“. Той изтъкна, че причина за промяната е не само директивата, но и финтех компаниите. “Банките трябва да се стегнат - има много финтех компании, които предлагат безплатни международни преводи”, припомни Устамитев.

Мнението му бе споделено и от шефа на Асоциацията на кредитните посредници в България Деян Василев. „Неслучайно последните години финтех компаниите набраха скорост - при тях преводите струват 1-3 лв., а на места са безплатни“, сподели Василев. На въпрос за какво най-често правим такива транзакции, експертите отвърнаха, че причините са много и са разнородни. “Може да става въпрос за търговски взаимоотношения и да трябва да се плаща стока или услуга”, каза Устамитев. Василев пък изтъкна, че някои хора го правят, за да изпращат пари на децата си, които учат зад граница.

За да компенсират загубите, банките у нас обмислят да вдигат други такси за обслужване на сметката. Очаква се цената на вътрешнобанковите преводи да скочи с от 0,30-0,50 ст. до 1,00-1,50 лв. Други важни моменти в регламента са, че има забрана на търговците да начисляват комисионна на клиент по картови транзакции по постерминал. Освен това вече сами ще си избираме по чий курс за превалутиране да се водим - този на нашата банка или този на чуждата банка.

За да намалим разходите, експерти дадоха няколко съвета как по-добре да се грижим за картите си. Средно на месец поддържането на една банкова карта струва между 5-20 лв. С тази сума покриваме таксите за преводи, за теглене на пари от банкомати, за получаване на SMS и за всички други услуги, с които следим или променяме наличността по сметката. Един начин да излезе по-евтино е да използваме пакетните предложения на банките. “Примерно може с такса от 5 лв. да правим 5 безплатни превода и да имаме 3 безплатни тегления”, даде пример Василев. Хубаво е да използваме банкоматите на нашата банка, а не на чуждите, където тегленето може да ни струва по 2-2.50 лв. Вместо да теглим по 10 пъти на малки суми пък по-добре е веднъж да изтеглим по-голяма сума,която ще ни стигне за месеца. “Някои хора теглят по 10 пъти суми от 20-50 лв. от страх да не държат много пари в кеш”, сподели Василев. Той изтъкна, че перфектна сигурност няма, но така може да се намалят поне разходите за теглене. Онлайн банкирането също е вариант. “При някои банки онлайн преводът излиза по-евтино, отколкото ако отидем на гише”, каза Василев./Монитор бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени