Още в училище децата трябва да се обучават да бъдат родители, смята психолог

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 323 | Брой коментари 0
07:46 14.02.2020

Отговорите на въпросите за сексуалните признаци в тялото на момчето и момичето, които децата задават от най-ранна възраст, трябва да бъдат дадени от родителите, но много от тях са неподготвени. Това каза в интервю за "Дневник" психологът Иван Игов, помолен за коментар във връзка със скандала в Перник заради сексуалното образование на четвъртокласници, което беше спряно заради родителско недоволство.

Като илюстрация на твърдението си той посочи форумите, в които родителите обсъждат именно това как да говорят с децата по въпросите за сексуалността. Проблемът всъщност е, че няма кой да каже на родителите как да го правят, няма към кого да се обърнат за помощ и съвет, посочи Игов.

По думите му обучението на бъдещите родители трябва да се провежда в гимназиалния курс, където тийнейджърите да получат солидна подготовка по семейно планиране. "Подрастващите трябва да бъдат подготвяни да бъдат родители, тоест те трябва да са наясно какви отговорности поемат. Може би така ще се справим и с ранните раждания. Така ще се справим поне в малка степен и с безотговорното родителство", смята психологът.

"През последните години с почти 70% нарасна броят на заразените с ХИВ, България е на едно от първите места по раждания на деца под 14 години. Такива факти само доказват, че липсата на сексуално образование, започващо от родителите, води до тези проблеми. И ако родителите не могат да се справят, то тогава остава училището да направи нещо", заяви Игов.

Според него най-важното в момента е да се постигне обществено съгласие за това, че децата трябва да получават социално образование от родителите и училището. "И училището да не абдикира само защото се страхува от това някой да не каже нещо напротив", каза още психологът./Дневник бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени