Lotus homes

Организации в отворено писмо: До казуса "Хелп карма" се стигна след края на фонда за лечение на деца

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 358 | Брой коментари 0
08:58 09.11.2020

Над 20 организации са подписали отворено писмо, в което казват, че до казуса с дарителската платформа "Хелп карма" се е стигнало, след като през 2016 година, властите са закрили фонда за лечение на деца. Те настояват компетентните органи бързо да извършат проверка и да информират обществото за резултатите от нея.

В петък, 6 ноември, и събота, 7 ноември, Би Ти Ви показа две части на разследването си за фондация "Хелп карма", в което беше разкрито как част от средствата, дарени по различни каузи, са отивали за заплати и заеми към служители, а във втората - как част от членовете на медицинския съвет, представен от платформата, е на практика фиктивен. В петък Софийската районна прокуратура съобщи, че ще провери дали има престъпление. Засега от "Хелп карма" не са коментирали официално изнесените данни.

"Как се стигна дотук, че вместо да вдъхновява, дарителска платформа е повод за възмущение?

Безспорен факт е, че здравната система у нас не работи ефективно и не гарантира адекватна и навременна помощ на всички нуждаещи се. През последните години бяха разрушени добре работещи механизми, какъвто беше фондът за лечение на деца. Още през 2016 година, когато започнаха скандалите около фонда, довели до закриването му и прехвърлянето на дейността му в НЗОК, предупреждавахме публично, че това неминуемо ще доведе до лавина от дарителски кампании за лечение, за които няма ясен регламент, а съдбите на стотици деца ще зависят от дарители. Реално работеща система за лечение на хора в чужбина никога не бе изградена", пишат организациите.

В писмото те припомнят, че в момента Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) поема лечение в чужбина, но за първите 9 месеца на тази година за лечение на деца в чужбина са отпуснати 547 013 лв., докато от дарители в кампании са събрани милиони.

"Социалната подкрепа за хората с увреждания също е минимална, особено за децата с увреждания, които често не получават най-доброто в областта на терапията и грижата поради недофинансираната система и липсата на средства у техните семейства. Институциите очевидно не се справят и

България продължава да бъде единствената страна в ЕС, в която гражданите непрекъснато събират средства, за да спасяват животи", пише още в писмото.

В него се уточнява, че активността на различните граждански организации, които допринасят за решаването на значими социални проблеми и действат точно там, където държавата не достига, функционират благодарение именно на дарители. "И не бива да допускаме почтени организации и инициативи несправедливо да понесат последствията от разрушеното доверие към една платформа."

"Ето защо очакваме компетентните органи бързо да извършат проверка и да информират обществото за резултатите от нея. Ако има злоупотребили с доверие или финанси, те да бъдат бързо и ефективно наказани. За да се върнем колкото може по- скоро към почтената и устойчива дарителска среда, която и дарителите, и надарените заслужават.

Жизненоважно е обаче и още нещо -ние като общество да се обединим и да изискаме от държавата създаването на адекватни и работещи финансови механизми,които да осигуряват навременно и качествено лечение за болните. А не отговорността за здравето и живота на хиляди хора да бъде прехвърляна изцяло върху дарителите", завършва още писмото.То е подписано от Български дарителски форум, Фондация "Работилница за граждански инициативи", Фондация "Бикоуз в помощ на благотворителността", Фондация "Обществен дарителски фонд за Варна", Фондация "Карин дом", Американска фондация за България, Сдружение "Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов, дм", Национална мрежа за децата, Фондация "Обществен дарителски фонд - Стара Загора", Българска фондация "Биоразнообразие", Фондация "За нашите деца", Асоциация на парковете в България, Български център за нестопанско право, Фондация за децата в риск по света, Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА ("Либерална икономика, прогрес и активност") - Стара Загора, Международна фондация "Св. св. Кирил и Методий", Фондация "Еврика", Фондация "Дечица", Български фонд за жените, Инициативата #ЗаДоброто, Българско сдружение лимфом, Фондация "Мисия Криле", Фондация "Заслушай се"./Дневник бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени